Verdens beste sjukeheim!
- Detaljer
- Publisert fredag 06. september 2013 13:48
- Skrevet av Albert H. Collett
Aurora Gerhardsen t.v., Linn Therese Nordskag og Marita Brey er særdeles tilfredse med å ha fått jobb på verdens beste sjukeheim.
Denne opplevelsen deler vi gjerne: I døra til nyåpnede Dragvoll helse- og velferdssenter blir vi møtt av Bodil Ericsson Berg. Hun utbryter spontant: «Dette er verdens beste sjukeheim!» I timen som følger, får hun støtte fra alle vi snakker med.
Arbeideravisa har gjort et poeng av ikke å intervjue en eneste profilert politiker i løpet av valgkampen. I stedet har vi valgt å fortelle hva som skjer når du leier inn i stedet for å ansette, eller når du slipper markedskreftene til i offentlig sektor.
I dag skal det handle om hva som er mulig i en by med en sterk fagbevegelse og et rødgrønt politisk flertall.
På dagen to år
På dagen to år har gått siden ordfører Rita Ottervik proklamerte følgende:
- Neste gang Trondheim bygger en sjukeheim, får alle ansatte hel stilling.
Kunngjøringen kom da leder Jan Davidsen i Fagforbundet var på besøk under siste kommunevalgkamp, og like etter bystyrets historiske vedtak om at minst 70 prosent av naturlig fravær i kommunens egen organisasjon skulle dekkes av egne ansatte og at deltidsansatte skulle få tilbud om ansettelse i en stillingsbrøk som tilsvarer det de har jobbet de siste femten månedene.
Vedtaket var et svar på fagbevegelsens krav om å komme deltidsuvesenet til livs. I forlengelsen av dette utfordret leder Kristin Sæther i Fagforbundet Trondheim ordføreren: Hvorfor ikke etablere en sjukeheim med kun hele stillinger?
Det kunne Sæther gjøre i trygg forvissning om ryggdekning i sitt eget forbund og i alliansen bak det faglige Trondheimsmanifestet.
Nå står sjukeheimen der. Ottervik & Co har levert. Begeistringen blant de ansatte er til å ta og føle på.
Lykkelig!
- Jeg ble lykkelig da jeg fikk denne jobben. Det er fantastisk å jobbe heltid. Tryggheten som følger med å ha en fast, hel stilling er ubeskrivelig. Nå kan jeg planlegge framtida, sier hjelpepleier Linn Therese Nordskag. Hun har aldri hatt hel stilling før. Hun har heller aldri vært tillitsvalgt. Sånt er gjerne forbeholdt de med større stillingsandeler. Nå er hun akkurat valgt som Fagforbundets første tillitsvalgte på den splitter nye sjukeheimen.
- Her er jeg omgitt av masse flotte og utrolig engasjerte kolleger. Vi har masse nytt å sette oss inn i og fullt opp av utfordringer, men jeg er overbevist om at dette blir verdens beste sjukeheim, sier hun.
Mer oversikt
Kollegene Aurora Gerhardsen og Marita Brey er enige, Brey riktig nok med et spøkefullt forbehold om at det kanskje finnes noe bedre i heimlandet Tyskland. Der var hun geriatrisk sykepleier. Her mangler hun autorisasjon til så lenge, og har status som helsefagarbeider akkurat som Gerhardsen.
- Det er knallbra å jobbe heltid. Du får mer oversikt. Jobben blir mer en del av deg. Rutinene sitter bedre. Jeg var vant til å jobbe heltid fra Tyskland, og fikk sjokk da jeg kom hit og oppdaget at sånt var bortimot umulig å få her, sier Brey.
Nå er hun særdeles fornøyd med å ha fått heltidsjobb. Det samme er Gerhardsen. Det har de god grunn til, for de er blant de 23 utvalgte blant hele 250 søkere. Samtlige var godt kvalifiserte. Kommunens opprinnelige bekymring for at ikke tilstrekkelig mange ville være interessert i hele stillinger med mer helgearbeid enn de var vant til, viste seg altså å være særdeles ubegrunnet.
Håndplukket
Sjefen for det hele, enhetsleder Karine Lee Blomstrøm, er også overbevist om at Dragvoll kommer til å bli verdens beste sjukeheim:
- Klart det blir! Jeg har håndplukket samtlige ansatte, smiler hun fornøyd. 19. august var første arbeidsdag. Blomstrøm understreker fordelen med at alle begynte samtidig, at de deler prosjektet fra første stund. 29. august kom de første pasientene. I snitt kommer to-tre nye hver dag. 19. september er alle 32 på plass.
Staben er komponert med omhu: Åtte helsefagarbeidere, åtte sykepleiere, tre vernepleiere, en fagleder, en aktivitør, en førstesekretær og en enhetsleder.
- Å få inn såpass mange vernepleiere er gull verdt. De har en annen fagbakgrunn. Vi sykepleiere kan bli veldig somatiske. Hvis noen blir urolige, gir vi Sobril. Vernepleierne er av og til flinkere til å gå bak og lete etter årsaken til uroen.
Tårer i øynene
Bare noen dager etter åpninga merker Karine Lee Blomstrøm tydelig følgene av at alle har hele stillinger:
- Jeg merker det på måten de snakker sammen på. Hvordan de tar ansvar. Et par av helsefagarbeiderne kjente jeg fra før, og så at de hadde potensiale, men når folk går i 20 prosent stilling er det ikke så lett å ta ordet på et møte. Her blir vi mer likeverdige. Aurora for eksempel, sa klart fra at vi måtte ha en fast dag for å tømme tøytralla. I løpet av sekunder var vi enige, og hadde funnet den dagen som passet best.
Jeg får stadig tårer i øynene når jeg ser hvordan folk tar ansvar og ordner opp. Min jobb blir ikke minst å passe på at jeg ikke legger meg for mye opp i rutinene. De klarer det selv.
Kristin Sæther gratulerer enhetsleder Karine Lee Blomstrøm t.v. og førstesekretær Bodil Ericsson Berg, som virkeliggjør utfordringen fra Fagforbundet og alliansen bak Trondheimsmanifestet om Norges første heltids sjukeheim.
Utfordreren
Siden det var hun som utfordret ordføreren, har Kristin Sæther et litt spesielt forhold til Norges aller første heltidssjukeheim. Hun har med blomster for å gratulere, for de ble ikke med sist hun var innom, sammen med ordføreren og statsministeren for noen dager siden.
Sæther understreker det hun har understreket før, hvilken kompetanse som går til spille når folk bare får utnyttet potensialet sitt i deltidsstillinger. Hun er leder for landets største fagforening, Fagforbundet Trondheim, i det forbundet som har suverent flest deltidsansatte. Hun gjør seg sine tanker om hvorfor deltid er så mye mindre utbredt i andre yrker der folk må jobbe ubekvemme vakter, som politi og brannvesen. Kan det ha noe med kjønn å gjøre?
Sæther og Blomstrøm er spontant enige om at med god planlegging, gjerne årsplaner, er det ikke noe problem å få et godt arbeidsliv selv om en må jobbe mange helger. På Dragvoll går heltidsturnusen opp med jobbing annenhver helg, supplert med sykepleierstudenter, vernepleierstudenter og helsefagarbeidere som går påbygning.
- Vi er nødt til å jobbe mer helg. Vi kan ikke basere en sjukeheim på å jobbe mandag til fredag. Pasientene kan være akkurat like dårlige søndag kveld som mandag morgen, poengterer Blomstrøm.
PS.
Rødgrønne Trondheim har ikke tenkt å hvile på laurbærene: Fra 1. januar neste år vil bare hele stillinger bli lyst ut i heimebasert omsorg. Måtte byen aldri bli blå!
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
Tror dette blir et veldig bra sykehjem for både pasient og ansatt!
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.