Bemanningsbaron truet med pågripelse
- Detaljer
- Publisert torsdag 12. september 2013 15:07
- Skrevet av Albert H. Collett
Styreleder Terje Husa sier han ikke vet hvorfor han ikke har meldt krav mot selskapet som har påført hans eget firma konkurs.
Første skiftesamling etter konkursen i det tidligere innleiefirmaet Production and Writing AS avdekket et selskap i fullkomment kaos. Bostyrer og dommer truet styreleder Terje Husa med pågripelse hvis han ikke samarbeider. Over 100 polske bygningsarbeidere har nærmere to millioner til gode.
Arbeideravisa har tidligere skrevet om konkursen i Production and Writing, som opprinnelig het Management Midt/Nord Jobb-Link AS og var et såkalt bemanningsselskap. Selskapet gikk over ende som et direkte resultat av konkursen i Pro To Totalentrepriser, selskapet som bygde Strindheim Idyll. Det har Production and Writing selv opplyst i sin egen oppbudsbegjæring.
Ikke meldt krav
Til tross for dette har Production and Writing ikke meldt inn noe krav til bostyret for selskapet som forårsaket deres egen konkurs. Terje Husa har ikke forklart hvorfor, verken overfor bostyrer eller under skiftesamlinga i dag. På direkte spørsmål fra Arbeideravisa etter skiftesamlinga, svarte Terje Husa:
- Jeg vet rett og slett ikke hvorfor vi ikke har meldt noe krav mot Pro To Totalentrepriser. Jeg erkjenner at jeg er litt på hælene i forhold til de pliktene jeg har, og ber om tid til å sette meg inn i situasjonen.
Bostyrer Karianne Tilseth Berg overhørte svaret, og meddelte spontant at hun var svært interessert i svar på det samme. Slike spørsmål blir en del av den videre konkursbehandlingen.
Ingen bilag
Skiftesamlinga åpnet med at Tilseth Berg gikk gjennom den midlertidige innberetninga. Der rettet hun knallhard kritikk mot Terje Husa for manglende bistand til å avdekke de faktiske forholdene rundt konkursen.
Tilseth Berg fortalte blant annet at hun hadde troppet opp personlig hos regnskapsføreren til Production and Writing. Der fant hun et firma under avvikling, og ikke et eneste bilag. Regnskap er heller ikke levert for 2012. Lønnsslipper og lønns- og trekkoppgaver fantes heller ikke.
«Svært lite tilgjengelig»
I innberetninga skriver Tilseth Berg blant annet:
«Styreformann Terje Husa har vært svært lite tilgjengelig for bostyrer, han har ikke vært villig til å stille opp i møte med bostyrer og har heller ikke vært villig til å besvare de spørsmål bostyrer har hatt. Til tross for gjentatte henvendelser per telefon og e-post har styreleder vært lite behjelpelig med å fremskaffe opplysninger som har bidratt til å klargjøre boets eiendeler og virksomhet.»
Husa innrømmet at han hadde vært lite tilgjengelig, men forklarte det med at han hadde oppholdt seg i Tyskland for å spille inn ei plate. Det fikk bostyrer til å replisere:
- Men jeg hørte deg jo i bakgrunnen i telefonen minst en gang jeg ringte, uten at du var villig til å snakke med meg!
- Det var fordi jeg satt i et landskap og ikke ville diskutere dette med andre til stede, svarte Husa.
Bostyrer Karianne Tilseth Berg understreket at Terje Husa kan bli pågrepet hvis han ikke samarbeider, og fikk støtte fra dommer.
Kan bli pågrepet
Bostyrer understreket alvoret i Husas manglende samarbeid, og at dette i ytterste konsekvens kunne føre til pågripelse. Dommer Børge Trondvold fulgte opp:
- Situasjonen blir håpløs for bostyrer når det blir så vanskelig å skaffe fram opplysninger. Derfor finner også jeg grunn til å minne om muligheten for pågripelse ved manglende samarbeid.
Til det svarte Terje Husa:
- Jeg visste ikke at situasjonen i selskapet var så ille. Jeg er klar over at dette er mitt ansvar.
- Da håper jeg du tar medvirkningsplikten inn over deg, sa dommeren.
- Jeg skjønner signalet, svarte Husa.
Hvor mange ansatte?
Gjennomgangen avslørte store sprik i oppfatningen av hvor mange som har vært ansatt i selskapet. NAVs Aa-register viser til sammen 258 ansatte i perioden fra januar 2010 til februar i år. Økonomikonsulenten i Jobb-Link AS, et annet av Terje Husas selskaper, har opplyst at 177 personer har vært ansatt i det tidligere Management Midt/Nord Jobb-Link AS.
Terje Husa forklarte i retten at noe av dette handlet om et tidligere NUF-selskap med samme navn.
- At det er registrert virksomhet fram til februar i år, må henge sammen med at vi har glemt å melde en tidligere ansatt ut av registeret, sa Husa. Det fikk bostyrer til å gripe ordet:
- Én? utbrøt hun, og talte raskt gjennom sin egen oversikt. Den viste at selskapet hadde over 40 ansatte fram til februar i år.
Tross iherdig arbeid har bostyrer ikke klart å finne verken lønnsslipper eller lønns- og trekkoppgaver noe sted. Terje Husa lovet etter hvert på tro og ære å levere dem til bostyrer førstkommende mandag.
«Bemanningsbaron»
Husa har blitt framstilt som en wonderboy i deler av media etter at hovedselskapet Jobb-Link har vokst fra 0 til 65 millioner i omsetning siden starten for tre år siden. Selskapet har omkring 200 ansatte, hovedsakelig polske bygningsarbeidere. Jobb-Link AS er største kreditor etter at Pro To Totalentrepriser gikk over ende i forbindelse med boligprosjektet Trondheim Idyll i sommer, med et krav på 2,4 millioner.
Husa er også daglig leder og styreleder i selskapene Temp Jobb AS, Engi Link AS og Management Øst Jobb Link AS. Av innberetningen framgår det at flere av de som har penger til gode har vært ansatt i flere av Husas selskaper. Én har også meldt krav i boet uten å være registrert verken hos Production and Writing eller i NAVs Aa-register.
Husa har varslet planer om å engasjere seg innenfor helse og omsorg. Opptredenen i Sør-Trøndelag Tingrett i dag kan indikere et visst behov for styrket kontroll over allerede igangværende forretningsførsel. Et interessant moment er unektelig at hele regninga for konkursen i Production and Writing kan havne hos NAV i og med at selskapet ikke har meldt krav mot boet i Pro To Totalentrepriser.
I retten i dag ville bostyrer ikke utelukke at konkurskarantene kan bli foreslått.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.