Kan sko seg på egen konkurs
- Detaljer
- Publisert onsdag 18. september 2013 09:27
- Skrevet av Albert H. Collett
Jobb-Link fortsetter arbeidet med å gjøre ferdig boligprosjektet Strindheim Idyll, der de har 2,4 millioner utestående etter konkursen i Pro To Totalentrepriser.
Bekvanningsbaron* Terje Husa kan sko seg på å slå sitt eget selskap Production and Writing konkurs uten å kreve noe som helst av selskapet som har forårsaket konkursen. Spørsmålet er hvor greit grepet er for andre involverte.
Velkommen til dagens episode i Arbeideravisas føljetong om «bekvanningsbaron»* Terje Husa og hans hopehav med eiendomsutvikler Otto Mo i Pro To og Pro To Totalentrepriser.
Vi får regninga
Dagens problemstilling er som følger: Production and Writing har selv oppgitt at konkursen i Pro To Totalentrepriser er årsaken til deres egen konkurs, der godt over hundre bygningsarbeidere, hovedsakelig polske, har nærmere to millioner kroner til gode i lønn og feriepenger.
Ved å la være å melde krav i konkursboet, blir hele ansvaret for disse utbetalingene veltet over på NAV og lønnsgarantifondet, altså deg og meg skattebetaler.
Dersom Production and Writing hadde meldt krav i Pro To-boet, ville disse kravene ha inngått i den totale kreditormassen. Det ville gitt mindre til hver enkelt kreditor. Den største kreditoren er Husas hovedselskap Jobb-Link, med et krav på 2,4 millioner.
Arbeideravisa har lagt fram problemstillingen for bostyrer Karianne Tilseth Berg i boet for Production and Writing. Hun ønsker ikke å kommentere den nå.
Jobb-Link jobber videre
Til tross for at Pro-To Totalentrepriser for lengst er konkurs, fortsetter Jobb-Link arbeidet med å gjøre ferdig Strindheim Idyll, som forårsaket konkursen. Etter det Arbeideravisa kjenner til, skyldes det at eiendomsmekleren har holdt igjen deler av betalingen til arbeidet er ferdigstilt. Flere firma som har deltatt i prosjektet har spurt om det nå arbeides for kreditors regning. Svaret fra Jobb-Link er dels at de har fått forskuddsbetaling fra Pro To, dels for å begrense tapet.
Advokaten til Pro To har også truet andre firma med erstatningsansvar hvis de prøver å stanse arbeidet Jobb-Link gjør på Strindheim Idyll.
Innleid trøbbel
Sist lørdag hadde økonomiansvarlig i Grunnarbeid Entreprenør AS, Grunnarbeid Service AS og Vegarbeid AS, John Peter Alstad, en tankevekkende kronikk i Adresseavisen med tittelen «Innleid trøbbel». Alstad kommenterer ikke konkursene i Pro To Totalentrepriser eller Production and Writing direkte. Han ærend er hva som skjer når store oppdrag blir gjennomført med hovedsakelig innleid arbeidskraft (som på Strindheim Idyll, red. anm.), og pulveriseringen av ansvar som følger. Grunnarbeid Invest AS, som også er konkurs, eide halvparten av Pro To Totalentrepriser. Den andre halvparten var eid av Pro To ved Otto Mo.
Grunnarbeid-selskapene har ikke lenger noe samarbeid med Otto Mo. Derimot avslutter Alstad kronikken sin slik:
«For utenforstående interessenter er det derfor viktig å være klar over at prosjekter med høy grad av innleid personell ofte er indikasjon på alvorlig ressursmangel og stort tapspotensial hos entreprenøren. Bemanningsbyråene og underentreprenørene synes paradoksalt nok å le hele veien til skifteretten. Entreprenørene ler kun frem til spaden skal i jorda.»
Cowboy-tilstander
Når Arbeideravisa.no har ofret såpass mye plass på konkursene i Pro To Totalentrepriser og Production and Writing, er det ikke fordi de er spektakulært store. Det handler snarere om at de er symptomer på en bransje i framvekst som vekker sterk uro både i fagbevegelsen og blant seriøse håndverksbedrifter. Cowboytilstandene som tilsynelatende ligger til grunn for de to konkursene, varsler om et uorganisert arbeidsliv der ansatte har få eller ingen rettigheter og vet enda mindre om dem, der de ofte ikke snakker norsk, og der det foregår en stadig utskifting. Dette har mange følger. Noen av dem er behandlet i FAFO-rapporten «Innvandrerne som skulle klare seg selv» som ble lagt fram i går.
Rapporten varsler en potensiell velferdsbombe fordi de titusenvis av arbeidsinnvandrerne som har kommet til Norge fra Øst-Europa gjennom EØS, har større risiko for å falle ut av arbeidslivet enn andre. På sikt kan flere bli avhengige av velferdsordninger. Samtidig har ikke Norge noen integreringspolitikk for EØS-innvandrere, og Nav har ikke lov til å gi dem norskopplæring som del av arbeidsmarkedstiltakene.
Stadig nye krav
Fagbevegelsens ansatte og tillitsvalgte med spesielt ansvar for disse gruppene møter problemstillingene daglig. Seinest i går var en polakk innom kontoret til Fellesforbundet i Trondheim fordi han ikke hadde fått overtidsbetaling for tida han jobbet i Production and Writing, tidligere Management Midt/Nord Jobb-Link AS. Nye krav mot selskapet fortsetter altså å tikke inn.
* Arbeideravisa komme fra nå av til å benytte det kjønnsnøytrale ordet bekvanning i stedet for bemanning. Vi har funnet på det helt selv.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
Det har dere helt åpenbart, og det er historieløst. Ordet mann betydde tidligere også bare et menneske, og gjør stadig det, særlig i faste uttrykk og sammensetninger . Dere har vel ikke tenkt til å skifte ut pronomenet man med kvin også?
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.