«Hvem skal vi gå til nå, mamma?»
- Detaljer
- Publisert tirsdag 24. september 2013 15:19
- Skrevet av Albert H. Collett
Kåre Aalberg intervjuer Beate Arneberg på Skype fra Sør-Afrika foran et lydhørt publikum i Vår Frue kirke.
Sri Lanka, 2009: To jenter på huk. Den døde mora på bakken foran dem. Jentene spør gråtende: «Hvem skal vi gå til nå, mamma?» Trondheim, i går: Filmen med denne scenen ble vist i Vår Frue kirke. Namsos, i dag: En krigsenke med to barn sitter i kirkeasyl.
Mannen til Sivalatha Piratheepan var tilknyttet den tamilske separatistorganisasjonen LTTE. Han ble drept i 2008. I 2009 flyktet Sivalatha til Norge. I oktober 2011 fikk hun endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse med to mot en stemme i Utlendingsnemnda UNE. I januar 2012 valgte hun å gå i kirkeasyl. Nå reiser en støttegruppe i Namsos sak mot staten for å få omgjort vedtaket. Filmvisningen i Vår Frue kirke var et uhyggelig apropos, og filmskaper Beate Arnestad var særdeles klar i sin dom over dem som vil sende Sivalatha og barna til Sri Lankas hovedstad Colombo:
Svært, svært utsatt
- Hun har ingenting i Colombo å gjøre. Tamilsk og singalesisk er like forskjellig som norsk og samisk, og tamilske kvinner er svært, svært utsatt. Overgrep foregår kontinuerlig. Dessverre ser det ut til at norske politikere er mer opptatt av å vinne valg enn av fundamentale menneskeretter, sa Arnestad på Skype fra Sør-Afrika. Der lager hun en ny film med beslektet tema.
Arnestad ble intervjuet av Kåre Aalberg, tidligere ordfører i Namsos, som har engasjert seg i støttegruppa for den tamilske familien.
Gruppa begrunner arbeidet sitt med rapporter fra blant andre Human Rights Watch som påviser grov tortur og omfattende seksuelle overgrep mot tamiler som returneres fra Storbritannia. Rapportene har ført til at britisk høyesterett ved flere anledninger har stanset tvangsretur av tamilske asylsøkere. FNs høykommissær for flyktninger sier også at mennesker med tilknytning til LTTE, og særlig kvinner, har et særlig beskyttelsesbehov.
- Fortiet folkemord
Filmen «Truet til taushet» handler først og fremst om hvordan srilankiske og spesielt tamilske journalister er truet til taushet, og at de til og med i utlandet må leve i dekning mange steder. En av dem er Bashana Abeywardane, leder i den landsforviste rettighetsgruppen Journalists for Democracy in Sri Lanka. Før filmvisninga ble også han intervjuet av Kåre Aalberg fra sitt eksil i Tyskland. I filmen forteller Abeywardane hvordan 146 000 tamiler rett og slett har forsvunnet etter borgerkrigen. Hans påstand er at dette er et folkemord verden har bestemt seg for å fortie.
- Humanitær operasjon
Beate Arnestad er i så fall et unntak. Etter 20 år som produsent og regissør i NRK, hadde hun, med egne ord, «fått nok av norsk underholdning». Kontrasten kunne ikke ha vært større da hun kom til Sri Lanka som «diplomatfrue». Hun ble raskt interessert i de politiske konfliktene i landet. I 2007 laget hun den prisbelønte dokumentaren «Min datter terroristen». Der utforsket hun hvorfor troende katolikker kunne verve seg som selvmordsbombere.
I januar i fjor var «Truet til taushet» klar til visning etter tre års arbeid.
Der får vi se hvordan Sri Lankas statsleder omtaler det endelige oppgjøret med tamiltigrene, LTTE, som en «humanitær operasjon». Vi får også se gjentatte forsøk på å komme i kontakt med general Shavendra Silva som FN anklager for krigsforbrytelser, samtidig som Sri Lanka har utnevnt ham til FN-ambassadør.
Vi får se rene henrettelser, og ikke minst får vi se hjerteskjærende scener fra krigens sluttfase, da 400 000 mennesker ble fanget i kryssilden mellom de krigførende partene, og der de sivile tapene var svært, svært store. Blant dem mora som etterlot seg de to gråtende døtrene.
Frivillige givere
På Misjonssenteret i Namsos har 30 år gamle Sivalatha Piratheepan, dattera Piriyanka (12) og sønnen Pirunthusan (8) sittet i kirkeasyl siden januar i fjor. Etter å ha rømt fra Sri Lanka, trodde de at de kom til Storbritannia, der Sivalathas bror bor. Så viste det seg at de hadde kommet til Norge. Familien er etter forholdene godt integrert, men får ingen offentlig støtte. Derfor er de helt og holdent avhengig av frivillig støtte. Barna har fått mange venner, og er aktive på musikkskole, fotballag og kor.
Du finner mer om støttegruppa i Namsos og familien Piratheepan her:
www.tamilasyl.blogspot.no
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
'
The Communist Party of Sri Lanka is to be congratulated for taking a right stand even when the atmosphere was charged and the party itself was illegalised for some time. The CPSL was the first and only party to demand citizenship rights to all the Tamil estate workers even before independence. In the new phase after the July 1983 violence, it stuck to its correct Marxist Leninist stand of autonomy for the Tamil majority areas within a united Sri Lanka. This will necessitate a change in the present Constitution with its unitary set-up, something which president Jayewardene is refusing to accept even now.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.