Alberts blogg
Når sjefen trør feil
- Detaljer
- Publisert lørdag 02. november 2013 12:11
- Skrevet av Albert H. Collett
De fleste ser ut til å være enige om at leder Arne Byrkjeflot i LO i Trondheim har utvist dårlig dømmekraft. Spørsmålet er: Hvor dårlig?
Livet og verden er full av skalaer, blant annet de som handler om etikk og moral og makt. Denne saken befinner seg et sted på skalaen mellom Roger Ingebrigtsen-saken fra Tromsø og det som med vekslende ordbruk har blitt kalt en ikke-sak og et uheldig kjærlighetsforhold mellom to voksne mennesker. Her er det med andre ord ikke snakk om lovbrudd. En stor forskjell fra Roger Ingebrigtsen-saken er også at den handlet om ei 17-årig jente. Den tillitsvalgte Arne Byrkjeflot hadde et forhold til, var i begynnelsen av 20-åra da forholdet startet.
Utroskap er ingen ny oppfinnelse. Den påfører mennesker stor smerte, og er ille nok i seg selv. Når Rødt har behandlet et forslag om eksklusjon, handler det likevel ikke om utroskap, men om det en tillitsvalgt i fagbevegelsen omtaler slik overfor Arbeideravisa i dag: «Voksne menn i maktposisjon oppfører seg ikke slik.»
Kritikken fra Rødts sentrale ledelse sier i essens det samme med disse ordene:
«Unge kvinnelige partimedlemmer skal ivaretas godt i Rødt, og vi godtar ikke at eldre partimedlemmer står i veien for det. Ledelsen har kritisert Arne Byrkjeflot for å ha utvist dårlig dømmekraft, og vi fikk også Byrkjeflot ut av politiske verv og partipolitiske sammenhenger der de to medlemmene kunne møtes. Målet var å følge opp kvinnen og gi henne rom på de politiske arenaene i Rødt der hun ønsket å delta.»
Dessverre ser det ut til at vi menn fremdeles har en vei å gå når det gjelder å ta konsekvensene av åpenbare asymmetrier i maktforhold. Vi faller for lett for fristelsen til å tenke at vi ikke aktivt har brukt makta vår til å oppnå noe. Selvsagt kan dette også gjelde kvinner som har makt i forhold til menn, selv om vi nok har temmelig langt igjen til det skjer i like stor grad.
Dette er ikke enkle spørsmål. Grensen mellom fin bil som sjekketriks og misbruk av posisjon står ikke i noen fasit. I dette tilfellet har likevel Rødt tatt affære. Alt for et år siden fattet de et vedtak som gjorde at Arne Byrkjeflot søkte permisjon fra bystyret og andre verv der han møtte kvinna. Gjennom måneder har de behandlet en disiplinærsak med forslag om eksklusjon. Konklusjonen ble ikke eksklusjon, men kritikk for manglende dømmekraft. For styret i Rødt Trondheim var denne reaksjonen, med ett unntak, for svak, og de la ned vervene sine sist onsdag.
Rødt står sterkt i LO i Trondheim. Arbeideravisa forutsetter at flere tillitsvalgte må ha kjent til den sterke kritikken og forslaget om eksklusjon som var til behandling sentralt i Rødt. Likevel har de, med John-Peder Denstads ord, valgt å anse det som en ikke-sak og derfor ikke orientert LO. Det kan være grunn til å reise spørsmål om dømmekraften har sviktet i dette tilfellet. Arne Byrkjeflot er, som mange har påpekt, en bauta på venstresida i LO. Han har lagt ned en formidabel innsats til medlemmenes beste, og nyter stor respekt langt utenfor Rødts rekker. Selvsagt kan det være fristende å tenke, mer eller mindre bevisst, at jobben han gjør er for viktig til at den kan bli hemmet av uheldig opptreden i personlige relasjoner.
Dessverre har nok den tillitsvalgte rett, som Arbeideravisa snakket med i går, da vedkommende sa at fagbevegelsen har hatt for lett for å feie kritikkverdige forhold under teppet. Fagbevegelsen har alt å tjene på å løfte den etiske fana høyere enn det som ser ut til å ha vært tilfelle her. Den videre behandlingen bør preges av større ydmykhet for at intense følelser mellom to mennesker ikke fratar den ene parten et særlig ansvar dersom vedkommende er i en åpenbar maktposisjon i forhold til den andre. Det er ikke tilstrekkelig å slå seg til ro med at denne makta ikke ble bevisst utnyttet.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.