RaBalderdans
- Detaljer
- Publisert onsdag 24. oktober 2012 10:55
- Skrevet av Berit Rusten

På Svartlamon barnehage, annenhver torsdag, strømmer et mylder av RaBalder-dansere inn dørene fra klokka 1645. De er i barnehagealder. De blir servert noen druer og eplebiter for å få opp blodsukkeret, etter en dag i ulike barnehager. En mengde voksne får en kaffekopp, og setter seg på stoler og en slags scenekant, klar til å være et årvåkent publikum. Klar til å assistere RaBalder-danserne. Om det trengs.
En RaBalder-danser uttaler seg
Jeg er bestemor til en av RaBalder-danserne. Barnebarnet heter Sondre og er 2,5 år. Han har vært to ganger på dansen. Søndag morgen, 7/9 2012 kl.0730 får jeg et intervju med han.
Bestemor (B): Hva er RaBalderdans?
Sondre(S): Det er barnan som dainse.
B: Men hva gjør dere når dere danser?
S: Vi dainse. Giraffer. Løver. Slanger. «Det er ei lita dyrevise som du nå får høre...»
B: Er det noen som sier hva dere skal gjøre?
S: ?
B: Sitter dere i ring og så forteller noen voksne dere hva dere skal gjøre?
S: Ja
B: Løper dere? Snurrer dere rundt?
S: A hm. Maria er glad i grønt.
B: OK. Dere danser, inspirert av fargene?
S: A hm. Jeg er glad i grønt.
B: Leker dere at dere tar maling på kroppen?
S: Ahm.
B: Du liker å stikke bort til disken og spise litt druer mens de andre holder på. Går det bra å gjøre begge deler? Spise og danse?
S: Ahm.
B: RaBalderdansen begynner jo rett etter barnehagen. Er du sliten når du kommer på dansen?
S: Nei! Det går bra! «Bæ bæ lille lam......»
B: Danser du på barnehagen også?
S: Ahm.
B: Skal du fortsette å danse?
S: Ahm
B: Nå avslutter vi intervjuet. Takk skal du ha.
S: Det var artig.
B: Hva var artig? At du danser på RaBalderdans? At du ble intervjuet?
S: Ja
Etterpå ser bestemor og Sondre på barneTV/ NRK-Super. Vi ser mange jenter som danset i rosa kostymer. Tåspiss.
B: Vil du også danse sånn?
S: Ja
Observasjoner av RaBalderdans fra sidelinjen
Som bestemor fascineres jeg av barnebarnet Sondre. Han har allerede lært meg noe om kropp og bevegelse. Som alle barn har han, fra før han kunne gå, danset og rugget til musikk og rytme. Like etterat han begynte å stabbe rundt for egen maskin, begynte han å forske på kroppens bakside. Dette holdt han på med i flere uker. La seg baklengs over bord, stoler og mennesker. Strøk seg langs vegger, slik at ryggen hele tida hadde veggkontakt. Gikk baklengs. Det er noe eksistensielt å oppdage at kroppen har en bakside. Det har jeg lært av han.
Han kommer inn i rommet på Svartlamon barnehage til sin første RaBalderdans. Støvlene tas av. Han går opp på tå, og med dette ganglaget forsker han ut alle kroker i rommene. Han sjekker opp druefatet. Forsyner seg. Tar en runde innom bestemor og mammaplassen. Setter seg i ringen, ved siden av en av pedagogene. Hun er tydeligvis skjønn. Prøver å sjarmere henne, med øyekontakt, smil og ved å legge hodet litt skrått. Sier navnet sitt. Går en tur til druefatet og forsyner seg. De fleste barna har startet å bevege seg. Han går i sikksakk i mellom dem. Observerer. Han går fortsatt på tå, som om han er solodanseren. Den skjønne pedagogen kommer bort til han og gjør forskjellige bevegelser. Han kopierer henne og gliser. Hun henvender seg til noen andre. Han går til druefatet igjen. En av de andre pedagogene fjerner fatene og sier: «Ja. Dette burde vi vite. Det har skjedd før. Vi må ikke ha matfatene så tilgjengelig under dansen!» Gruppa setter seg og gjør dyrelyder. Han brøler mange ganger som en løve. Han finner seg ei jente, med røde krøller. De tar seg en tur og forsker rommet. Så er første Rabaldertime slutt.
Han kommer igjen. Denne gangen er pappa med. Han insisterer på at pappa må være med i ringen. De danser sammen. Pappa prøver å føre armene til sønnen...slik pedagogene instruerer. Begge smiler og har det flott. Sønnen løper ut av dansesirkelen. Det er mye annet han vil vise pappa i rommet. Så får pappa sette seg. Sønnen forsyner seg av druene, som denne gangen er satt bort...men... ikke lengre ut av synsvidde enn at de er mulig å sirkle inn. Pappa er litt på hugget. Synes kanskje ikke sønnen følger instruksene nøye nok? Men, den skjønne pedagogen bruker kvinnelist. Tar han i armen og leier han inn på dansegulvet. Hun vrikker og vrir på seg. Han smiler bredt og begynner å bevege seg. Hun forlater han. Må hanke inn noen andre av RaBalder-danserne, som har funnet en hule å gjemme seg i. Ei jente, med sommerfuglvinger, helt lyst hår og i helrosa kostyme stiller seg midt foran de andre. Hun beveger seg, veiver med armene på elegante måte. Som med et trylleslag er det FULL konsentrasjon blandt danserne. Alle følger henne. Alvorlig og konsentrert. Ei mindre jente kommer frem. Konsentrasjonen er fortsatt på topp. Etterhvert er det flere som leder. Også noen gutter. Det går kjempefint. Det er så vakkert å se på. RaBalder-danserne improviserer som om de aldri har gjort annet og de er fullstendig tilstede i dansen. En av pedagogene bryter av det vakre øyeblikket akkurat til rett tid. Hun gir danserne en ny oppgave som de kan fiksere på. Han tar seg en tur bort til bestemor og pappa. Jenta med de røde krøllene følger etter. Ei anna jente henger seg på. Hun har hårspenne for å holde styr på håret. Hun oppdager pappaen hans. Stryker pappaen på kinnet, smile kokett og går inn på dansegulvet. RaBalder-danserne får danse, fritt og vilt, til Råkk´n roll musikk. Han danser med hele seg. Jenta med hårspennen vender stadig tilbake til pappaen. Stryker han på kinnet og går så inn i dansen igjen. Vil hun at pappaen hans skal danse med?
Pedagogen skrur av musikken. Danserne får beskjed om å fryse. Ikke bevege seg! Så lenge musikken står på stopp! De første gangene de prøver, er dette ganske vanskelig for de uerfarne. Det er som om energien av bevegelsen fortsetter etter at de har bestemt seg for å stoppe. Armer, bein, hoder og mager flyter videre i rommet. Etter noen forsøk, klarer de det. RaBalder-danserne liker stoppene. Liker å stå i frys. Stille. Stille. De kan høre om en knappenål detter ned på gulvet. Så er det avslutning i ring og alt oppløses i et virvar av støvler, ytterjakker, luer og snørr.
Idéen med RaBalderdans
RaBalderdans er et tilbud som er gratis. Initiativtaker er Gita Aspen. Tilbudet er i regi av RaBalder- interesseorganisasjon for barn og unge i Østbyen. For Gita Aspen er RaBalderdans en forlengelse av RaBalder-interesseorganisasjon for barn og unge i Østbyen, som hun også har vært med å etablere. Dansen ledes av Ingeborg Dugstad Sanders, Maria Roisin Sundt og Nina Therese Aune. Gita Aspen har drevet med barnekultur i 8 år. Før RaBalder. Kreativt verksted for barn. Før det. Spinneriet. Hun ser på kulturen som et verktøy som kan fremme et positivt selvbilde og øker barnas sosiale status.
Gita Aspen har selv bodd på Svartlamon i mange år. Hun ivret etter å skape et åpent rom i bydelen og fikk 30000 NOK fra Boligstiftelsen på Lamoen. Stiftelsen er interessert i utvikle gode tilbud i området. I styret i RaBalder- interesseorganisasjon for barn og unge i Østbyen der sitter mange kompetente mennesker, som alle er involvert i kulturtilbud som profesjon. Styrerepresentantene har noen felles ambisjoner som de med glede prøver å effektuere.
• Skape et åpent tilbud, med gode folk involvert.
• Gi rom for et fellesskap på tvers.
• Komplementere allerede eksisterende tilbud.
• Utvikle et fruktbart samarbeid med eksisterende tilbud som det er mange av i Østbyen. Østbyen Frivillighetssentral. Dans-it. Lademoen Bydelshus. Lademoen Kirke osv
RaBalder... ordet ruller på tunga. Det er en fryd å si. Ra-BBBal-deeer. Gita tenker at RaBalder er et slags urbant troll. Et troll som har stemme. Som vil lære. Som har lyst. Lyst. Lyst.
Lyst hadde også Ingeborg Dugstad Sanders da Gita tok kontakt med henne med idéen om å starte RaBalderdans. I starten var tilbudet sporadisk. Nå har ungene dette tilbudet annen hver torsdag. RaBalderdans er et fritt rom for utfoldelse og en sosial møteplass også for voksne. For barnet er RaBalderdans et sted der de kan møte seg sjøl. De kan være fri i forhold til de rammene de ellers opererer i. De utfordrer sine egne grenser og blir så trygge at de går utav sin komfort-sone, forteller Gita, entusiastisk. Ofte kommer de litt forknytt og må støtte seg til foreldre som er med i starten. Men, med tid, rom og frihet til å utforske, lytte til seg selv, velger de etterhvert å bevege seg fritt og trygt. Det fine med RaBalderdans er nettopp denne friheten de har... til å velge. På RaBalderdans er det lov til å si «I dag har jeg ikke lyst å danse. I dag vil jeg bare sitte og se på dansen!»
Gita Aspen understreker at tilbudet er åpnet for alle barnehagebarn, ikke bare de som bor i Østbyen. Østbyen er tilbudets fotfeste. Tilholdstedet. Fordi... Østbyen er et kulturelt senter. Østbyen vil noe. Vil forandring. RaBalderdans har en lav terskel over en HØY sko og opererer i samklang med nærmiljøet.
Kort epilog
Neste gang det er RaBalderdans skal Sondre og bestemor spise middag på Ramp, før han igjen skal utfolde seg. Ramp. Rabalderdans. Rebelsk bestemor. Bestemor håper det gir inspirasjon og beinstyrke til at han følger sin egen nese og lytter til sin egen kropp. På vegen inn i fremtiden.
Berit Rusten, scenekunstner og faglitterær skribent
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.