Oljeeufori med ryggen inn i framtida
- Detaljer
- Publisert tirsdag 12. februar 2013 07:53
- Skrevet av Harald Reppesgaard

Oljeminister Borten Moe ga i 2012 grønt lys for oljeboring i 72 blokker i de vanskeligste naturforhold i verden. Et argument er at vi "ikke kan vente til russerne henter opp ressurser på norsk sokkel fra sin side av grensen." Tror man det er så enkelt at russerne kan bruke sugerør fra sin sokkel over i norsk område og "ta" vår olje. Det er ikke noe flytende oljehav under sedimentene på havbunnen som kan pumpes opp fra hvilken son helst kant. Oljen ligger i kamre, som i en svamp, og kan bare tas opp fra et depot av gangen. Vi behøver ikke å kappkjøre med russerne om vår olje.
De oljeeuforiske formaner riktignok oljeindustrien til varsomhet med hensyn til miljøet. Dette er som skrift i sand for oljemonopolene og er mer et etisk kyskhetsbelte for olje- propagandister for å legitimere et uoversiktelig sjansespill med miljø og naturkreftene ved oljevirksomhet i Arktis. Oljeindustrien har ingen beredskap av verdi etter en oljeutblåsing i 10 til 15 m bølger og vind på 20 til 30 m/s. Det finnes ingen sikkerhet mot oljeutslipp og blow-out verken i nåværende utvinningsområder eller i arktiske strøk. Å lokke med forskning og kompetansebygging er bra, men er ingen garanti mot katastrofer i et område som er utenfor vår erfarings- og kunnskapsbakgrunn for å forebygge oljekatastrofer eller hvordan rense opp etter at ulykkene er fakta.
Den 16.-17. juni hadde de kommunistiske partiene på Nordkalotten møte i Tornio og var mot enhver olje- og gassvirksomhet i Barentshavet. Møtet påpekte bl.a. at i avtalen mellom Statoil og Rosnef – det russiske oljeselskapet – er det ingen detaljerte, overbevisende beskrivelser om sikkerhet og miljøvern. De er ikke nevnt overhodet. Det er intet om investeringer i Barentsregionens infrastrukturer eller i arbeidsplasser. Tvert om, daværende utenriksminister Støre tenkt høyt og meddelte oss om at oljen og gassen nok blir fraktet ut av Nord- Norge med skip eller rørledninger foran nesa på den fastboende befolkningen. LO-sjef Flaathen uttalte at det neppe blir arbeidsplasser av betydning ved en slik virksomhet i nord. Når oljeministeren er sikker på at det vil skape store verdier for det norske samfunnet er det ikke beregnet på den nordnorske befolkningen men på oljemonopolene. Selvfølgelig vil det dryppe noen oljepenger på offentlig sektor som en del av bl.a. skattefordelingsmidler til kommunene, men ikke for mye da det kan bringe fare for inflasjon og rentehopp i følge vår finansminister. Kommunistpartiene slo fast at nordområdene plyndres for verdier av monpolkapitalen og etterlates med forsøpling. Landsdelen skal fortsatt ha en kolonis status som råvareeksportør. Vi forventet at en rødgrønn regjering skulle forhindrer det. Det ser stygt ut.
Etter åtte års fredning av kysten Vesterålen – Lofoten - Senja, mot oljevirksomhet er denne brutt. Ap's programutvalg vil ha en konsekvensutredning for oljeboring og skaper nye turmulter om fortsatt fredning av et av verdens viktigste matfat. Det avsløres en ren pengegriskhet, grenseløs oljeeufori og en komplett uformuenhet i forståelse av miljøvern. Sp så langt er splittet og ikke å stole på.
Alle høyrepartiene med NHO, Statoil og flere sosialdemokratiske ordførere i nord med ideen om mange arbeidsplasser i bakhodet, jublet. Fisk og olje kan gå hånd i hånd er slagordet til fiskeriministeren og tror hun vinner valget til høsten på det. Før vant Ap valget i Nord-Norge med slagordet by og land hand i hand hvor primærnæringene skulle respekteres og godtas av byfolket og omvendt. Nå er primærnæringen – fiskeriene bare til ulemper for storbykapitalen og den sentraliserte teknologieliten innen oljebransjen. Fiskerinæringen skal overkjøres. Men man gjør opp regning uten vert.
Den 30. januar lovet Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, kamp mot forslaget om å sette i gang oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og at det er totalt uforsvarlig å sette i gang boring midt i noen av de rikeste og viktigste fiskeområdene i verden. Vi håper at folk i Arbeiderpartiet som ønsker å ta vare på vårt felles matfat og som vil at Norge skal ta sin del av ansvaret i klimakampen kjenner sin besøkelsestid og jobber frem mot landsmøtet for å hindre at Arbeiderpartiet går til valg på mer forurensing, sa Haltbrekken til forbundets hjemmeside. Dette er et av verdens viktigste fiskeriområder. Fire av verdens ti største fiskebestander gyter her. Det er her vi har de største bestandene av torsk og sild i verden. Kunnskapen vi har viser at det vil være absurd å bore etter olje i matfatet og øke klimagassutslippene.
IEA – det internasjonale energibyrået varsler om at minst to tredeler av de fossile ressursene i verden må bli liggende i bakken, dersom vi skal lykkes med å begrense den gjennomsnittlige globale temperaturøkningen til to grader. En rekke andre institusjoner har tidligere presentert tilsvarende beregninger. Det spesielle denne gangen er at budskapet kommer fra IEA, en organisasjon som er OECDs tenketank, og som representerer en rekke oljeavhengige og oljeeksporterende stater – ikke fra FN eller en miljøorganisasjon.
Det er ubegripelig at programutvalget i AP ennå ikke har forstått alvoret av en oljevirksomhet i området. Nylige spørreundersøkelser har vist at et flertall i Norge - ikke minst i Nord-Norge - forstår at det er galematias å bore i vei. Konsekvensanalyse er bare et sminket ord for oljeboring. Et spillfekteri for å åpne opp for Statoils og kapitalkreftenes hensynsløse planer.
Vi snakker til sist om framtida til Nord-Norge. For de som bor og arbeider der. For primærnæringene, turismen og miljøet.
Støtt Folkebevegelsen mot Oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Folkebevegelser har vunnet kamper før mot etablerte kapitalinteresser og Ap. Vi skal vinne igjen.
Harald Reppesgaard, redaktør for Friheten, avisa til Norges Kommunistiske Parti
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.