Likestilling i 2014
- Detaljer
- Publisert torsdag 20. mars 2014 00:07
- Skrevet av Kristine Svendsen
Vi kan ikke godta at Norge skal gjøre det kjipere å være kvinne. Vi skal ikke være nødt til å sammenligne oss med andre land som av ulike religiøse grunner er mot at kvinner kan bestemme over egen kropp og hvordan livet blir framover.
Nylig markerte vi nok en kvinnedag 8. mars. I år så vi en oppslutning vi kanskje ikke har sett siden 70-tallet. Kvinnedagen har en lang historie. Kvinners kamp for stemmerett, og kvinners kamp for faglige rettigheter. Kvinners rett til utdanning, arbeid, inntekt, velferd og innflytelse.
Kvinnedagen er en kampdag for kvinnebevegelsen, og en dag vi har markert i Norge siden 1915. Kvinnelønn blir fortsatt sett på som det samme som en dårlig lønn. Vi må fortsatt ta kampen for et mer kjønnsdelt arbeidsliv, både gjennom utdanningspolitikken og i arbeidslivet.
En umoderne familiepolitikk
Fedrekvoten har økt jevnlig med rødgrønt styre. Da de rødgrønne tok over regjeringsmakten i 2005 var fedrekvoten fem uker. Siden har den blitt økt flere ganger, sist gang i sommer, da fedrekvoten ble satt opp fra 12 til 14 uker. Samtidig det ble det innført en egen mødrekvote, også den på 14 uker.
Nå har de påtroppende regjeringspartiene Høyre og FrP i sin samarbeidsavtale med Venstre og KrF blitt enige om at fedrekvoten reduseres til 10 uker. Det er det samme som KrF går inn for i sitt program. «Fedrekvoten settes til 10 uker».
Med dagens regelverk skal det mye til at mor kan ta over fars del av foreldrepermisjonen. I avtalen åpnes det for fire nye unntak som gjør at mor kan ta over fars kvote.
De siste årene har det blitt mindre lønnsforskjell mellom kvinner og menn, og mye av dette har sannsynlig en forklaring i et bedre barnehagetilbud og styrket foreldrepermisjon. Dette ser vi nå en reversering av fra regjeringen.
Dagens regjering vil sette likelønnsarbeidet i revers. Økt kontantstøtte, dyrere barnehage og endringen i pappapermisjonen vil bidra til at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn vokser i årene som kommer.
Den rødgrønne regjeringen så likestillingsperspektivet med økt fedrekvote. Dette var et viktig bidrag for at kvinner og menn får likere fravær fra arbeidslivet ved familieforøkelse, og dermed reduserte risikoen for diskriminering av kvinner i småbarnsfasen.
Reservasjonsretten
Gjennom mitt internasjonale engasjement i Nicaragua og samarbeidet med fagbevegelsen der, har jeg alltid vist min motstand mot deres abortlov. Den totale abortloven i Nicaragua som forbyr abort selv etter voldtekt eller der kvinners helse eller liv står i fare. Dette ble innført i 2006 samtidig som Ortega vant valget. Kravet kom fra den katolske kirken. Ortega lyttet, inngikk avtale og vant valget. Jeg skal ikke sammenligne Norge med Nicaragua, men jeg trekker noen fellestrekk med inngåelse av avtale for å få makt i en mindretallsregjering.
Jeg sier nei til reservasjonsretten. Alle skal ha like rettigheter på legekontoret!
Kristine Svendsen, faglig ungdomssekretær LO Nord-Trøndelag
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.