Demokrati og åpenhet
- Detaljer
- Publisert fredag 29. juli 2011 10:57
- Skrevet av Anita Utseth
Dette skulle egentlig handle om norsk petroleumsvirksomhet ett år etter Deepwater Horizon. Fredag 22. juli endret dette. Denne fredagen endret det meste. Norge opplevde den verste terrorhandling siden 2. verdenskrig.
Mens de fleste nordmenn var opptatt av å klø sine kleggbitt, Tour de France eller opplading til festivaler og spel, utspant det seg umenneskelige og uforståelige scener i Oslo og på Utøya. Første gang jeg leste om bombingen i regjeringskvartalet, så trodde jeg at noen hadde hacket VGs nettsider. Det var så ubegripelig at min hjerne ikke var i stand til å forstå det. Det er vanskelig å finne ord utover det som allerede er ytret i dagene etter hendelsene. Angrepet var som flere har sagt, et angrep på Norge. Det er et angrep som rører ved grunnleggende verdier i det norske samfunnet, verdier som åpenhet, likeverd, toleranse og demokrati.
Mine tanker går først og fremst til de som var på Utøya og i regjeringskvartalet og deres pårørende, familie, venner og kolleger. Det er vanskelig å sette seg inn i hva de berørte har vært utsatt for, men Oslo-bomben og Utøya påvirker oss alle. Hendelsene har utløst en omtanke og engasjement i hele Norge og langt utover våre landegrenser. Et samlet folk har gjennom ulike markeringer, vist sin støtte til de berørte og tatt avstand fra drapsmannen. Engasjementet oppleves som godt og nødvendig, også for oss som ikke har vært direkte rammet.
Fram til 22. juli var det utenkelig at det å sende sine unge på politisk sommerleir, skulle innebære noen risiko utover solbrenthet og lite søvn. Vårt demokrati er avhengig av at stadig nye generasjoner engasjerer seg i utviklingen av samfunnet vårt. Vi trenger å få flere politisk engasjert og mange fler må bruke sin stemme i offentligheten. Norge er og skal være et samfunn der unge og gamle kan samles og åpent diskutere politikk uten å være redde for sine liv. Som Stoltenberg sa dagen etter hendelsen: "Vi skal svare med mer demokrati og mer åpenhet".
For å forme samfunnsutviklingen er politisk engasjement nødvendig. Den 12. september er det lokalvalg i Norge. Gjennom stemmeseddelen kan vi være med å bestemme hvem som skal sitte i kommunestyret. Ved å avgi vår stemme, kan vi påvirke hvilken retning lokalpolitikerne skal styre etter og hva det skal legges vekt på i det politiske ordskiftet. De siste årene har vi sett at vår valgdeltakelse har gått betydelig ned. I et av verdens beste land å bo i, har demokrati kanskje blitt tatt som en selvfølge. 22. juli har vist at demokratiet er en nødvendighetsvare som krever vedlikehold og deltakelse fra hver enkelt av oss helt fram til stemmeurnene.
Årets valgkamp vil måtte bli preget av ettertanke. 22. juli vil sette sitt preg på det politiske ordskiftet og forhåpentligvis gi en god, lavmælt og lokalt orientert kommunevalgkamp. Jeg vil oppfordre alle som ikke allerede har gjort sine valg til å bruke denne ettertankens tid til å lese igjennom de ulike partienes valgprogrammer. Ingen vil finne et partiprogram hvor de er enig i alt, men programmene vil være viktige verktøy for å kunne sortere hvilke saker og verdier som er viktig for deg og ditt valg. Det viktigste er ikke hvilket parti du stemmer, men at du bruker din stemme. Og resultater fra tidligere kommunevalgkamper viser at hver stemme teller. Det finnes flere eksempel på at et parti har falt ut og en bystyregruppe har blitt kraftig redusert i mangel på noen få stemmer.
Det felles engasjementet vi nå ser, må brukes til å videreutvikle demokratiet vårt. Vi må bruke disse umenneskelige hendelsene til å løfte fram demokratiske verdier som åpenhet, respekt og toleranse. Norge er et åpent land og et land det skal være trygt å leve i. Min oppfordring er at vi tar med engasjementet og omtanken som har kommet etter fredag 22. juli fram til stemmelokalene 12. september. Vi må møte frykten og avmakten med mer demokrati, mer åpenhet og engasjement. La oss hedre ofrene ved å gå til valgurnene og bruke stemmeretten vår. La oss i høstens valg vise at vi tar Statsministerens ord om mer demokrati og mer åpenhet på alvor.
Anita Utseth
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.