Anbud og metadon – rask løsning i rusomsorgen?
- Detaljer
- Publisert mandag 16. desember 2013 13:41
- Skrevet av Berit Rusten
Det følgende er et av intervjuene i pamfletten «Røyk ut New Public Management», som er omtalt tidligere i Arbeideravisa. Intervjuet ble gjort i forbindelse med nedlegging av Langørjan gård.
Intervjuer: Berit Rusten (BR)
"Kvantitet foran kvalitet.Tellekantene. Pasientgjennomstrømmingen. Det menneskelige resultatet er uviktig". (Rickard Sjong)
Rickard Sjong (R) er høgskolelektor på Høgskolen i Sør-Trøndelag, avdeling for sykepleierutdanning, master i psykisk helsearbeid og ekskollektivist (Kvamsgrind og Langørjan). Vivian A. Lorentsen (V) er ekskollektivist (Storbuan, Kvamsgrind, Langørjan) og frontfigur i aksjonsgruppa "La Langørjan gård leve!"
V: Det foregår store endringer på det politiske plan, relatert til tilbud som skal hjelpe folk ut av rusavhengighet. Tilbudene svekkes stadig. I stedet får man medikamentell behandling. Årsaken til at tilbudene svekkes, er at behandlingstilbudene legges ut på anbud. De små og ideelle aktørene taper mot store profittaktører. De som tjener penger på menneskelige skjebner. Dette ser vi tydelig i forbindelsen med nedleggingen av Langørjan gård.
R: Sigma Nord er et eksempel på en bedrift som tjener på dette systemet. 60 prosent av rusbehandlingen drives av private aktører, men man må skille mellom de kommersielle og de ideelle. Forskjellen mellom dem ligger på minst fire plan:
De ideelle er små enheter. Dette betyr nærhet og trygghet. Det er lettere å føle tilknytning. De kommersielle har muligens flere leger og psykologer tilknyttet, men det er et spørsmål i hvor stor grad de følger opp hver enkelt som trenger hjelp.
De ideelle pløyer eventuelt overskudd inn i driften. De kommersielle tar ut overskudd i millionklassen.
De ideelle arbeider med sosio-sosiale prosesser. Har fokus på rusmisbrukernes sosiale og menneskelige utvikling. De kommersielle legger i mye større grad vekt på å behandle rus med annen rus.
De ideelle tilbudene vet at en menneskelig forandringsprosess tar tid, og at den er individuell. Innen kollektivtanken, der de ideelle tilbudene som oftest befinner seg, regner man tre til fem år som nødvendig. De kommersielle vinner anbud, blant annet fordi deres tilbud påståes avsluttet etter et
halvt år eller et år. «Rusfri etter seks måneder!» Det klinger liflig i tellekantekspertenes ører.
V: Tenk. I 1987 regnet man tre til fem år som relevant for en behandling av en rusavhengig. Fra 2000 var to år normen. Og nå. Et halvt år! Det spørs jo hvor lenge de da er rusfrie og hvilken rus de er frie fra!
R:Til tankegangen om at man setter en tidsfrist for kutt av behandling på seks måneder eller ett år. Disse tallene er ikke faglig begrunnet. De er tilfeldig begrunnet. Blant annet baseres slike frister på tanken om en helhetlig, sømløs behandling, som jo høres bra ut. Men i virkeligheten betyr de fine ordene at etter et halvt år slipper Helse Nord (staten) en ungdom som har rusproblemer. Videre behandling overlates til hjemkommunen. Ofte er det ikke klart hvilket tilbud kommunen kan tilby. Kommunene har knappe ressurser. Og den stakkars ungdommen må presentere sin livshistoriefortelling for nye folk som ikke kjenner til problematikken. Å overlates til hjemkommunen er kjempetøft. Både på grunn av usikkerheten, nødvendigheten av å bruke energi på å forklare kartet slik at det muligens kan stemme med terrenget for videre tilbud, men ikke minst, behandling i hjemkommunene er ofte ikke det en rusavhengig trenger for å bli rusfri. Å møte de gamle ruskameratene etter så kort tid, uten at en har hatt tid til å bygge seg opp, fungerer ofte mot sin hensikt.
Dette systemet som vinner fram gjennom anbudsrundene som er preget av et menneskesyn der det er kostnad/nytte-tanken som står i sentrum. Ikke mennesket.
V og R i kor:
Egentlig startet det med Helse Rusreform 2, fra 2004. Det var under Bondevikregjeringen.
Og så kom Stoltenberg for fullt med Helseforetakmodellen.
R: Tverrfaglighet. Endringskrav. Med de flotte ordene kom glidningen mot medisinske tilbud opp. Da kom konkuransseutsettingen. Og resultatet. Finnmarkskollektivet, Langørjan og Phoenix Haga legges ned.
V: Det er ufattelig. Vi føler oss maktesløse. Vi har bare en stemme å kjempe med.
R: Og tanken vi kjemper imot, er ideen om at den store kaka må deles og der ikke alle kan få et stykke. Å få mest mulig for pengene er den gangbare mynten i den sammenhengen. Kvantitet foran kvalitet.Tellekantene. Pasientgjennomstrømmingen. Det menneskelige resultatet er uviktig. Om man er klar for jobb og et vanlig liv eller ikke, er uinteressant. At mange av de rusavhengige har brukt opp nettverkene sine og derfor trenger en lang prosess i kollektivlivet, er en tanke som bare regnes som rusk i forgasseren.
V: Små kollektiv er best. Rusavhengige er ofte på flukt fra seg sjøl. Det tar tid å tørre å se seg sjøl. Kollektivene gir dem muligheten. Til å bygge et nytt liv som de liker. Et liv de kan leve.
Derfor er aksjonen jeg fronter, så viktig. Jeg orker ikke bare å sitte og se på at kollektivene legges ned. Jeg er klar over at jeg risikerer noe når jeg står fram, men jeg vil ikke at grunntanken, som går tilbake til Sollia-kollektivet, skal pulveriseres.
R: Og denne pulveriseringen er en del av New Public Management (NPM)-tankegangen. Vi ser det med anbudene. Og selvsagt, helseforetaksideen i seg selv. Bra at disse ti legene har satt ned foten og laget et eget manifest. Mange kritiserer jo NPM, på høyskoler og universitet blant annet, men likevel er ideologien på skinner, i full fart, innen rusomsorgen. Og det er er tøft å stoppe det toget. Det kommer stadig endringsforslag «top-down». Fra toppen og ned. Gud nåde den som viser initiativ og tenker i alternative baner. Da får man stempelet ufaglig. Derfor er det så stilt på protestfronten. Man blir kultivert inn i «flink pike»-banen. Man blir lydige byråkrater.
V: Og det skal mye til for å bli hørt.
R: Ja, det skjønte jeg da jeg hørte Kjell E. Øie (DNA), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Det var på et møte like før påske. Han sa: «Det er viktig med de ideelle tilbudene, men de må ikke stå i vegen for endring, utvikling og tilpasning til nye tider!» Han var en god taler. Han talte til folket. Folket hørte. Jeg forsto at vi har ingen sjanse å nå gjennom. Han hører til i en annen boble.
Richard fortsetter: Jeg må bare si noe om grunnmuren. Når man skviser de ideelle og alternative tilbudene, raderer man bort en erfaringsbasert kompetanse som er utviklet gjennom nesten femti år. Den sosialfaglige kompetansen. Som vi har erfart virker. Den kompetansen har ingen faglig ballast på å lage anbud. De som vinnerer anbudene, er de som er gode og har utdannelse på markedstenkinga. Det sitter jurister og siviløkonomer og leder feltet. Konsulentene. Det er disse som pr. i dag regnes som profesjonelle.
BR kom plutselig på en avisoverskrift fra før påske:
«Statens vegvesen bruker mer penger på konsulenter enn på vegbygging.»
Kanskje er det sånn på rusfeltet også? De som bygger rusomsorg, blir utkonkurrert av de som har de beste konsulentene.
V: Jeg kjenner jeg blir forbanna. I 16 år har jeg erfaring fra ulike kollektiv. Jeg har bidratt til å bygge opp mange som har vært helt nede av rus. Er ikke den erfaringen faglig nok? Betyr ikke menneskelig og sosial kompetanse at man er i stand til å hjelpe noen? Faen ta nyordene. Biomasse, for eksempel. Før ble det ordet brukt om å telle trær og kanskje andre ting i naturen. Nå brukes det om å telle pasienter. Jeg setter foten ned for NPM! Før denne samtalen visste jeg ikke helt hva det ordet betød, men om det representerer en styringsform som er basert på markedstenking, er jeg mot. Jeg er for trær. Jeg er for menneskene.
Om anbud:
«Anbud, et bindende tilbud om å utføre et arbeid, levere en tjeneste eller varer på bestemte betingelser angitt av den som skal ha tjenesten eller leveransen utført /.../ Staten og kommunene har egne anbudsregler som etatene må følge. Hensikten med anbud er å få arbeidet eller tjenesten utført.» (Fra Store norske leksikon på nett.)
Foretaksmodellen:
«Innført i norsk helsevesen i 2002 etter et grundig sosialdemokratisk forarbeid. Gir store positive sysselsettingseffekter i form av nye stillinger for kodekonsulenter for å transformere syke pasienter til lønnsomme stykkprisenheter, ventelister til ordrereserver, planer til produksjonsmål, avdelinger til resultatenheter, helseinstitusjoner til produksjonsbedrifter m.m.» (Side 53–54 i Ordbok for underklassen.)
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.