Kystopprør mot Røkkes avtalebrudd
- Detaljer
- Publisert tirsdag 11. mars 2014 15:51
- Skrevet av Harald Ø. Reppesgaard
Det koker i havet langs kysten i hele Nord-Norge av eventyrlige stimer med fisk. På land koker det av et enormt raseri. Et raseri mot det Røkke-eide selskapet Norway Seafoods planer om gevinstrealisering og strukturendring av selskapets fiskemottak i landsdelen.
Dette har skapt et voldsomt engasjement. Mange steder er det blitt demonstrert og holdt store folkemøter i frykt for at kysten skal bli lagt øde og mørk. Fra selskapets side har dette blitt avfeid som føleri, spekulasjoner og uvitenhet.
Gjennom tiår har politikere, fra ulike partier, servert landets fiskeressurser til Røkke og hans kumpaner på et sølvfat. De eier livslange kvoter. Konsesjoner for trålerflåten er forbundet med at de har leveringsplikt av råstoff til fiskebrukene og bruk med aktivitetsplikt. Durkdrevne strateger, juridiske og økonomiske, arbeider intenst for å omgå plikten. Det siste er et forslag som ble fremmet for regjeringen Stoltenberg om å endre leveringsplikten til de ulike fiskebruk i landet, til å gjelde spesielle regioner. Konsekvensen av et slikt forslag er at det kan bli bare ett fiskemottak i hver region.
Siden den gang fiskeriminister Berg Hansen erklærte seg inhabil, grunnet tidligere bindinger til Røkke, ble forslaget oversendt Giske som industriminister. Her ble forslaget liggende og ikke fremmet til behandling, og kunne bli avvist, før regjeringsskiftet i høst. Det har skapt ekstra frustrasjon og forbannelse i befolkningen på kysten og i Ap kretser i Nord-Norge at de ikke ferdigbehandlet saken. Nåværende regjering og styresmakter forholder seg likegyldig og passivt, og vil ikke gripe inn i saken. Røkke gjør hva han kan for å slippe å levere fangsten til de mottak han er forpliktet til. Han vil bl.a. få store deler av fangsten bearbeidet og foredlet i Kina for å spare penger. Den borgerlige regjeringa sitter selvfølgelig med hendene i fanget og ser på denne mannens klare avtalebrudd. Privat eiendomsrett er hellig.
Det er mye som står på spill: Hele bosettinger og levedyktige samfunn med arbeid og menneskelig aktivitet langs hele kysten, vår kystkultur og kontrollen over vårt felles store matkammer - Barentshavet. Landets naturressurser til havs og til lands tilhører folket og det store fellesskap, og ikke spekulanter og monopolkapitalister. Disse ressursene må tilbake til statlig eie og demokratisk kontroll. Er det slik at Røkkes Norway Seafood ikke ser det økonomisk lønnsomt med dagens situasjon må de gjerne forlate landsdelen, men fisken, råvaren, og konsesjonen skal være igjen. Fiskekvotene må ikke lenger knyttes til båtene som flytter med når de selges til høystbydende. Kvotene skal overføres til den delen av kystbefolkningene som vil drive fisket og bo i landsdelen der ressursene er.
Fredag 14. februar slapp konsernsjef Thomas Forstad ved Norway Seafood katta ut av sekken. På et allmøte i selskapets anlegg i Rypefjord fortalte han at mottaket skulle legges ned og flyttes til Forsøl. Det medfører at 60 personer mister sitt arbeid i Rypefjord. Hvilke konsekvenser det vil medføre for et lite sted som Rypefjord kan bare anes. Ved bruket i Forsøl skal det bygges opp en ny produksjonslinje som vil gi langt større muligheter til fortjeneste for Røkke og bedriften.
Samtidig opplyste konsernsjefen at det skal investeres mellom 150 og 200 millioner til videreutvikling av brukene i Stamsund, Melbu, Sørvær, Kjøllefjord, Berlevåg og Båtsfjord. Fiskemottaket i Mehamn legges ned og er til salgs. Her vil 25 personer miste jobben, og kommunen livsviktige inntekter. I det samme denne nyheten ble kjent vedtok Mehamn kommune å stille økonomisk garanti for et "kampfly" med demonstranter ned til Oslo 3.mars mot denne truende utviklingen.
Opprøret langs kysten av Nord-Norge fortsetter, og sprer seg fra fiskevær til fiskevær med samme intense engasjement. Folk går i fakkeltog, avholder folkemøter, og utsteder, i sinne og frustrasjon, bannbuller mot regjeringens fiskeripolitikk og Norway Seafoods planer om en storstilt omorganisering av fiskerinæringa. Kjernen i planene er forslaget om regioner og ikke stedbunden leveringsplikt. Slik det er i dag er trålerkonsesjonen og stedbunden leveringsplikt knyttet sammen. Dette har fått Vest-Finnmark Regionråd til å reagere og stå opp mot regjeringa og krever at leveringsplikten strammes inn og fiskeindustriarbeidsplassene i Finnmark opprettholdes.
Regjeringen har bebudet en endring i størrelsen på de geografiske områdene leveringsforpliktelsene skal knyttes til. Planen er at forpliktelsene til det enkelte anlegg skal svekkes eller oppheves. Det vil tilrettelegge for en større produksjon om bord av frossen råvare leveringsklar til andre steder.
Vest-Finnmark regionråd krever ut fra dette:
Dagens tilbudsplikt strammes inn slik at det igjen blir leveringsplikt til bestemte anlegg.
De geografiske områdene for leveringsplikt beholdes som i dag og utvides ikke til større geografiske regioner.
Trålerne må som tidligere ha forpliktelser for levering av ferskt råstoff til de anlegg de er tilknyttet.
Dersom leveringsplikten ikke oppfylles må kvotene bli igjen på kaia og tildeles andre som må forplikte seg til levering. Dette må også omfatte retildeling til kystflåten i den grad de forplikter seg.
Kvotene som er gitt for å opprettholde industriarbeidsplasser i Finnmark og kvotene tillates ikke solgt ut av fylket.
Dersom anlegget selges må trålerselskapenes forpliktelser fortsatt gjelde overfor det enkelte anlegg, eller annet anlegg i samme kommune.
Med denne klare uttalelsen og støtten fra politikerne i nord reiste en stor delegasjon "opprørere" i et chartret fly fra Lakselv til Oslo. Lørdag den 1. mars hadde de en kraftfull markering på Egertorget og en påfølgende solidaritetskonsert på kvelden. Mandag den 3. mars var de foran Stortinget og drev en intens voksenopplæring for stortingsrepresentantene om de konsekvenser denne tragiske utviklingen vil ha for hele Nord-Norge.
Harald Ø. Reppesgaard, redaktør for Friheten, avisa til Norges Kommunistiske Parti
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.