Nedlegging av rusforebyggende ungdomsarbeid
- Detaljer
- Publisert torsdag 04. april 2013 16:39
- Skrevet av Sølvi Aasen og Svein Olav Aarlott
Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) Trondheim reagerer sterkt på at Trondheim kommune planlegger å avvikle det oppsøkende forebyggende teamet i Ungdomsenheten. Dette er siste ledd i en langsiktig strategi siden 2009 for å bygge ned dette viktige arbeidet, uten at det kommuniseres klart og tydelig.
I 1999 ble Ungdomsbasen nedlagt med 17 ansatte. 7 ansatte ble igjen i det oppsøkende forebyggende teamet lagt til Ungdomsenheten, mens resten ble enten overført bydelene eller meldt overtallig. De som ble overført til bydelene har i stor grad blitt brukt til andre oppgaver enn oppsøkende arbeid, som var intensjonen.
Av de 7 gjenværende i det oppsøkende teamet på Ungdomsenheten skal 4 stillinger bort. De gjenværende skal være i ungdomsenheten, men det er uklart hva de skal arbeide med.
I praksis vil Trondheim Kommunes oppsøkende sosialfaglige arbeid fases ut i løpet av året. Dette har ikke vært gjenstand for diskusjon, drøfting eller informasjon. Ikke på noe tidspunkt har dette vært tema mellom partene før iverksetting skjer. Det har heller ikke vært diskusjoner i bystyret om en slik avvikling. Rådmannen har på eget initiativ iverksatt en pulverisering av et godt fagmiljø uten at det er politisk forankret.
Det foregår nå en organisasjonsutviklingsprosess på Barne og Familietjenesten. Dette er en prosess vi er delaktig i og som vi er positive til for å styrke tjenestene. Men det er vanskelig å skape tillitt rundt dette arbeidet da det allerede er bestemt at en viktig del av arbeidet skal fases ut, uten at det har vært diskusjoner omkring en slik avvikling.
Den bebuda overtalligheten er ikke drøfta med tillitsvalgte før iverksetting skjer, slik avtalte prosedyrer i kommunen er. Vi er blitt lovt et slikt drøftingsmøte etter at vi påpekte prosedyrebrudd. Tvert imot har de ansatte blitt informert om denne overtalligheten før vi hovedtillitsvalgte er koplet inn. Dette anser vi som svært alvorlig, og det har skapt mye frustrasjon og mistillit. En tilstand som vanskeliggjør en god omstilling og endringsprosess for Barne – og Familietjenesten i sin helhet.
Evalueringen av det oppsøkende arbeidet i perioden 2009 til 2012 (datert 04.02.13) er gjort av de ansatte, men er ikke kjent for politikerne. Vi forventer at politikerne stopper avviklingen av det oppsøkende teamet og at dette arbeidet blir sett i sammenheng med en helhetlig plan for organisasjonsutvikling ved Barne – og familietjenesten. Vi viser videre til AmL § 8 -2 pkt b) og c) som stiller store krav til arbeidsgivers drøftingsplikt med grundige konsekvensananalyser så tidlig som mulig i en slik prosess.
Fagforbundet og FO mener at en forutsetning for en god endring og omstillingsprosess på Barne og Familitjenesten er at følgende 3 punkter blir oppfylt:
1) Pålagte innsparinger og overtallighet i ungdomsenheten stoppes.
2) Framtidig organisering og innhold i det oppsøkende arbeidet inngår som en del av den helhetlige organisasjonsutviklingsprosess som foregår i Barne-og familietjenesten.
3) Det utarbeides en konsekvensanalyse som grunnlag for beslutning om framtida for det forebyggende oppsøkende arbeidet i Trondheim kommune.
Trondheim den 2.april 2013
Svein Olav Aarlott, hovedtillitsvalgt, Fagforbundet Trondheim kommune
Sølvi Aasen, hovedtillitsvalgt, Fellesorganisasjonen (FO)
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.