Gruvearbeiderne i Sør-Afrika
- Detaljer
- Publisert torsdag 04. oktober 2012 09:54
- Skrevet av Kristian Tangen
Massakren på 35 streikende gruvearbeidere har skapt vantro, fortvilelse og frustrasjon over hele landet. Beskyldninger om bruk av metoder fra apartheid-tiden hagler. Hva er det som skjer i Sør-Afrika?
Den ufattelige tragedien i Markana hadde sitt utspring i at fortvilte, underbetalte gruvearbeidere gikk til ulovlig streik, mens deres kollegaer i gruvearebeiderforbundet var uenige i streiken. Arbeidsgiverne spilte de to ansatte-gruppene opp mot hverandre, og resultatet ble drap på hverandre, på politi og til slutt politiets aggressive skyting som endte med 35 dødsfall og mange flere sårede.
Bak all frustrasjon og volden ligger en dyptfølt skuffelse og fortvilelse over myndigheter som ikke har innfridd forventningene til det nye demokratiet etter at det forhatte apartheid-regimet ble avviklet.
Nylig gjestet jeg kongressen til COSATU, Sør-Afrikas LO. Jeg fikk høre om økende fattigdom og økende arbeidsledighet. Jeg fikk høre om et arbeidsliv preget av bemanningsbyråer og midlertidige arbeidskontrakter. Jeg fikk vite at en 18-år gammel svart kvinne i dag kun har 2 prosent sjanse til å få en jobb med anstendige arbeidsbetingelser slik at hun vil kunne leve et liv over fattigdomsgrensen. Jeg hørte historier om arbeidere med elendige lønns- og arbeidsvilkår som har underdirektører som tjener 152 ganger mer enn de selv. Og anklagene om og mistankene til at ledere og myndigheter er korrupte er mange.
Forskjellene etter apartheid har ikke blitt mindre. Begrepet "økonomisk apartheid" benyttes hyppig for å vise at delingen av det sørafrikanske samfunnet vedvarer. Rundt halvparten av befolkningen lever fortsatt under fattigdomsgrensen. Arbeidsledigheten er skyhøy, hele 40 prosent. Og president Zuma blir beskyldt for å ikke lytte tilstrekkelig til fagbevegelsen.
COSATU er en del av den politiske alliansen med regjeringspartiene ANC og Kommunistpartiet. Med stor frustrasjon over manglende politiske resultater gjør de nå alt for å holde de fagorganiserte sammen for å stille sterkere krav til myndighetene. De krever jobbskaping, bedre arbeidsvilkår, kollektive forhandlinger i alle sektorer og lovfestet minstelønn. De forlanger en seriøs antikorrupsjonspolitikk. De forventer en fordelingspolitikk som leverer. De ber om en politikk som gir alle sørafrikanere mulighet til å leve et anstendig liv.
Det er mange som har gitt sin tillitt til at COSATU er den kraften som skal løfte Sør-Afrika ut av fattigdom, og inn i tider med rettferdig fordeling og ett anstendig arbeidsliv. Medlemstallet øker. Nå gjør de fagorganiserte sin viktigste kamp for å holde seg samlet mot krefter som ønsker at deres samlede kraft skal svekkes.
Kristian Tangen, LO-sekretær
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.