Når et løfte blir valgflesk
- Detaljer
- Publisert onsdag 27. februar 2013 08:35
- Skrevet av Svein Olav Aarlott
Da manifestalliansen (LO kommune, LO, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet) stilte krav til de politiske partiene ved kommunevalget i 2011, hadde vi et krav som Krf, Venstre, Høyre og FrP var uenig i: "Vil ditt parti hindre privatisering og dannelse av nye kommunale aksjeselskap og foretak?" Rødt, SV og Miljøpartiet de Grønne støttet kravet. Arbeiderpartiet støttet bare første del om å hindre privatisering.
På bystyremøte den 31. januar ble det, mot to stemmer vedtatt å gå inn med en aksjepost på 33,3% i et selskap som de vil kalle Midtbyen Management. Et samarbeid mellom kommunen, handelsstanden og huseierne. Dette selskapet skal legge til rette for å styrke midtbyen, men også gjøre driftsoppgaver som i dag utføres av den kommunale enheten Bydrift. At Miljøpartiet de Grønne, SV og Arbeiderpartiet ikke stemte mot dette viser at de har glemt hva de lovte for knappe to år siden. Dette er definitivt en privatisering.
Arbeidsmiljøloven, Hovedavtalen, samarbeidsavtalen mellom rådmannen, ordfører og 20 arbeidstakerorganisasjoner er klar og tydelig på at slike omorganiseringer ikke kan skje uten drøfting med fagforeningene. Det er ikke gjort i denne saken! I sakspapirene til bystyret hadde Fagforbundet, Delta og Akademikerne i siste liten lagt ved en uttalelse om saken, så de burde vite at drøftingsplikten ikke var overholdt før de tok avgjørelsen.
I aprilmøtet skal Bystyret ta stilling til om Trondheim kommunale Feiervesen skal skilles ut av Trondheim kommune og inn i Trøndelag Brann- og redningstjeneste. Rådmannen går inn for dette. Hvis Feiervesenet skilles ut vil Trondheim kommune miste en unik brannforebyggende kompetanse i egen organisasjon. Kommunen vil måtte bygge opp en egen motkompetanse som bestiller overfor det interkommunale selskapet, for ikke å bli lurt. Det blir ikke billig!
I dag betaler en beboer i Trondheim 190 kroner i feieravgift. Nabokommunene som i dag får dekket sitt feierbehov av det interkommunale selskapet må betale mer enn det dobbelte. Hvis bystyret vedtar å gi bort feiervesenet til det interkommunale Trøndelag Brann og Redningsvesen er det grunn til å tro at feieravgifta i Trondheim vil øke opp mot det dobbelte. Mange politikere på høyresida er mot det.
Så sier noen politikere at dette har de kontroll på. Nei, det har de ikke. De ser ikke konsekvensene av slike utskillinger. På Trondheim Kino AS (heleid kommunalt) gikk styret inn for at de skulle skifte tariffavtale og pensjonskasse, som medførte at de ansatte ville gå ned 40-50.000 i lønn og gå fra bruttopensjon til innskuddspensjon. Det visste ikke eieren Trondheim kommune, fordi dette hadde de satt ut til styret i selskapet. Ikke før Fagforbundet gjorde dem oppmerksom på det, snudde de på tariffavtalen, men ikke på pensjonsordningen. De mange deltidsansatte ved Kinoen har fått forringa sine pensjoner.
På Trondheim Havn IKS, der kommunen har en eierandel på vel 80 %, gikk styret inn for at de skulle skifte tariffavtale. Det visste heller ikke politikerne noe om før vi gjorde dem oppmerksom på det. Det klarte de ikke å gjøre noe med. Tariffavtalen ble oppsagt, og ny innført. Dette vil medføre en reduksjon i lønn for de ansatte.
På Trøndelag Interkommunale Brann og Redningsvesen IKS fikk de med høyest lønn, både i 2011 og 2012, en lønnsøkning som var dobbelt så stor som de med sammenlignbare stillinger i kommunen – 7- 8 %. Samtidig ble flere grupper flytta opp i dette lønnsjiktet. Dette ble avgjort av styret i selskapet. Det var ikke intensjonen da det interkommunale selskapet ble etablert. Hvem betaler i hovedsak denne regninga? Trondheim kommune og byens befolkning, noe de aldri har blitt spurt om. Hvor lenge må vi vente på at de vil si opp tariffavtale og pensjonskasse i dette selskapet?
All privatisering, anbudsutsetting og utskilling fra kommunen har et eneste formål. Å få billigere tjenester med lavere kvalitet som i første omgang rammer de mange flotte arbeidsomme ansatte. Over tid vil beboerne merke det gjennom økt skatt og avgifter og dårligere kvalitet på tjenestene. Det er lov å tro noe annet, men erfaringene viser noe helt annet.
Dette er Fremskrittspartiets og NHO service sin politikk som nå rådmannen legger opp til. Hva vil de rødgrønne partiene gjøre? Som Peer Gynt; protestere for all verden, men villig med på ferden. Eller vil de avvise dette forslaget?
Svein Olav Aarlott
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.