Fotografer menneskeverd!
- Detaljer
- Publisert fredag 25. november 2011 22:33
- Skrevet av Albert H. Collett
Fotoelevene fra Sund driver ikke dank paa Cuba. De har oppgaver aa loese. En av dem er aa ta bilder av menneskeverd. Derfor er kamera alltid med, og brukes flittig. Resultatet kan du se litt utpaa vinteren. Da aapner utstillingen "Menneskeverd" paa Falstadsenteret i Levanger.
Menneskeverd kan vaere nesten alt mulig, for eksempel aa ha muligheten til aa realisere seg selv. Etter aa ha sett Yanaisy og resten av Cuatro Vientos foerste gang, skrev Helle: "Dansen beskriver menneskeverd godt."
I begynnelsen var det en liten doerstokkmil aa spoerre cubanerne om lov. Fotolaerer Merete saa vegringen. Da vi kom til Viñales, utfordret hun elevene: "I loepet av den neste timen skal dere ha spurt minst fire." De klarte det! En barriere var brutt.
De gamle
Kristine har bestemt seg for aa portrettere de gamle. Det betyr at hun maa spoerre ofte. Naa gaar det som en lek: "Una foto, por favor?" spoer hun. Hvis hun ikke er fornoeyd med det foerste, spoer hun igjen: "Otra mas?" Ett til? De aller, aller fleste smiler og synes det er stas med oppmerksomheten fra unge europeere. I de verste turistfellene, som vakre Trinidad, der vi er naa, er noen mer drevne og vil ha litt betaling. Hvis de er fristende nok som fotoobjekt, faar de det. Kristine kommer til aa ha med seg en diger skatt av flotte ansikter naar hun returnerer. Mange av dem lyser av menneskeverd.
Gjenbruk
Mennskeverd kan ogsaa handle om respekt for ressurser. Marius har tatt bilder av gjenbruk. Paa kunstskolen i Trinidad staar en skulptur av gamle vasker og metallskrot. Brukte oelbokser kan tas i bruk til alt mulig, og blir det.
Eva tenker paa glede naar hun skal koble cubanere og menneskeverd. Jeg vil ha mer presis plassering, og spoer Elin og Eva: " Hvis vi maaler glede paa en skala fra en til ti, og plasserer oss nordmenn paa fem, hvor vil dere plassere cubanerne?" "Ni!" svarer Eva spontant. Elin har ikke noe tall klart paa sekundet, men naar jeg spoer om hun er enig i at cubanerne virker gladere enn oss nordmenn, svarer hun oeyeblikkelig: "Selvfoelgelig!"
Eva synes ogsaa det gir menneskeverd aa omgaas gamle ting som har sjel. Det samme gjoer familie og venner. Cubanerne bor veldig ofte mange sammen. De har folk rundt seg hele tida. "Jeg blir i hvert fall glad av folk," sier Eva.
Verken Elin eller Eva er helt sikre ennaa paa hvilke av bildene de tar som kommer til aa vise menneskeverd best. Kanskje ser de det foerst etter at de har kommet heim.
Falstads utgangspunkt
Falstadsenteret gleder seg til aa stille ut. De har stilt elevene ganske fritt, men gitt noen stikkord:
"Om menneskeverd og mening i en vanskelig situasjon, for eksempel fattigdom og kreativ livsutfoldelse gjennom musikk, dans, bilder, sang m.m. Noe som viser menneskets evne til aa verne om egen verdighet selv om rammene gir begrensninger. Vi har mange eksempler paa hvordan fangene her paa Falstad brukte kunsuttrykk og kreativitet for aa skape mening i fangetilvaerelsen. Vennskap, solidaritet og sivilt mot til aa hjelpe er ogsaa tema som gir mening og opplevelse av menneskelig verdighet. Vi er ogsaa opptatt av sammenhengene mellom makt og verdighet – hvordan ulikeverdighet kan bidra til aa undergrave enkeltmenneskets verdighet."
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.