Stille før stormen
- Detaljer
- Publisert fredag 27. januar 2012 07:24
- Skrevet av Albert H. Collett

Mens vinden plystret rundt hjørnene, var det stille før stormen inne i Folkets Hus i går ettermiddag. Møteleder Heidi Larsen og en ansatt på huset drev kvalitetssikring av det tekniske anlegget og presentasjonen av de første innledningene, ellers ikke en lyd. I dag rykker 591 tillitsvalgte fra hele landet inn og Trondheimskonferansen 2012 kan begynne. Logg inn, og finn LO i Trondheims høringsuttalelse til vikarbyrådirektivet.
Vikarbyrådirektivet blir et helt sentralt dokument under årets Trondheimskonferanse. På annet sted her i avisa finner du utkastet til «Trondheimsresolusjonen av 2011» som skal opp til behandling.
Konferansen samler nesten 600 tillitsvalgte fra 153 distrikter, fagforeninger og klubber. 8 av LOs forbund stiller med sentrale tillitsvalgte, 20 av lokalorganisasjonene er representert. I tillegg deltar flere fagforeninger utenfor LO, foruten andre organisasjoner.
Høringsuttalelsen
Mandag går som kjent høringsfristen ut for vikarbyrådirektivet. Sekretariatet i LO skal behandle saken samme dag. LO i Trondheim sendte sin høringsuttalelse i går. Den går som følger:
«Vi viser til brev av 12.12.11 fra Arbeidsdepartementet om tilleggshøring til departe¬mentets notat av 10. sep. 2010 – Høring om konsekvenser av vikar¬byrådirek¬tivet, vedlagt høringsnotat med forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Høringsfrist er satt til 30. januar 2012.
1. Bakgrunn
Vi har sett en eksplosiv vekst i norsk arbeidsliv når det gjelder bruken av innleid arbeidskraft de siste årene, både i privat og offentlig sektor. Mens fagbevegelsens mål er å snu denne utviklingen, er direktivets formål en ytterligere liberalisering av arbeidsmarkedet med sikte på økt bruk av vikarbyråer. Vi registrerer at også regjeringen er enige i at direktivet vil få negative konsekvenser, og kommer med en rekke tiltak for å bøte på disse.
Høringsnotatet fremhever arbeidsutleie som nødvendig for fleksibiliteten i arbeids¬markedet. Før 2000 var arbeidsformidling, også av vikarer, en offentlig oppgave. Be¬hovet for ekstra arbeidskraft i perioder med mye arbeid ble løst den gangen også. Og om det ikke lar seg gjøre er det mulig med midlertidig dispensasjon i enkelt¬bransjer slik det også var før år 2000. Det var midlertidige unntak i enkelte bransjer. Den liber¬aliseringen som kom i 2000 ser vi nå resultatene av. I Oslo-området har de største utleiebyråene flere ansatte bygningsarbeidere enn de store entreprenør¬firmaene.
2. Tiltakspakken
Tiltakene regjeringen har foreslått er gode og viktige. Dersom de blir håndhevet vil de gjøre norsk lovgivning når det gjelder vikarbransjen til Europas beste. Det å bruke lavtlønte vikarer uten krav til likebehandling fører til skjev konkurranse. Imidlertid mener vi tiltakspakken, sjøl om den blir etterlevd, ikke sikrer full likebehandling. Vi mener ordinært ansatte og innleide må likebehandles også når det gjelder pensjons¬rettigheter. Det ser ikke ut til at departementet har funnet en tilfredsstillende løsning på denne avgjørende del for reell likebehandling. Tjenestepensjon er en vesentlig del av arbeidsvilkårene for ansatte, og dersom innleide har dårligere pensjonsvilkår vil vi få et A- og B-lag i arbeidslivet. Utleiebransjen kan dermed spare penger ved ikke å tilby tjenestepensjon til utleide som ikke er fast ansatt, eller tilby dårlige pensjons¬vilkår.
Høringsnotatet problematiserer heller ikke at deler av de utsatte bransjene mangler tariffavtaler, fagforeninger og tillitsvalgte, samtidig som vi ser en svært uheldig utvik¬ling i denne delen av arbeidslivet. Uten en fagforening og tillitsvalgte, vil det være vanskelig å kontrollere de reelle lønn- og arbeidsvilkår og å håndheve likebehand¬lingen. Det sies i høringsnotatet at vikaren selv kan kreve korrekt lønn fra både vikar¬byrået og fra innleievirksomheten. Vedkommende kan også prøve saken for domstol¬ene hvis en anser seg ulovlig midlertidig ansatt. Vi stiller spørsmålstegn ved om maktforholdene i arbeidslivet er slik at en innleid ansatt vil ha makt og styrke nok til alene å fremsette krav om fast ansettelse eller likebehandling, uten en fagforening i ryggen.
Vi kan heller ikke se at tiltakene vil gi vikaransatte fast ansettelse og lønn mellom arbeidsoppdrag. Det er vanskelig å snakke om likebehandling når disse grunnlegg¬ende forhold ikke er på plass. I følge Econ Pöyrys rapport "Bemanningsbransjen. Struktur, utvikling og rolle" (Rapport 2009-083) oppgir 43 prosent at de er midlertidig ansatt i vikarbyråene, uten garantilønn. Videre oppgir 21 prosent ikke å være ansatt, 16 prosent er fast ansatt med garantilønn, mens 20 prosent er fast ansatt uten garan¬tilønn. 68 prosent av de spurte opplever det som økonomisk usikkert å arbeide som utleid arbeidskraft. Det er vanskelig å forstå at en rødgrønn regjering skal oppmuntre til økt bruk av en virksomhet der ansatte har så usikre forhold.
Selv om de foreslåtte tiltakene er mangelfulle, er de likevel svært viktige for å sikre likebehandling og et ryddigere arbeidsliv i vikarbransjen. Det er imidlertid et faktum at det å sikre denne gruppen ansatte vern og likebehandling i arbeidssituasjonen kan ivaretas uavhengig av vikarbyrådirektivet.
3. Konklusjon
Dersom direktivet blir innført i Norge, vil det medføre en likestilling av utleie av arb¬eidskraft med faste ansettelser. Mens vi trenger tiltak mot den økte bruk av utleie, vil direktivet fremme utleie. Vi får A og B-lag på arbeidsplassene. Dette undergraver arb¬eidsfellesskap og selve grunnlaget for fagorganisering, fast ansettelse i den bedrift du jobber og der du kan forhandle med den bedrift som avgjør lønns og arbeid¬svilkår. I neste omgang vil det gi mindre motivasjon for kompetanseøkning og inntak av lær¬linger.
I neste omgang vil NHO gripe fatt i den delen av direktivet som sier at restriksjoner må fjernes. Vi mener det er all grunn til å frykte at dagens bestemmelser i arbeids¬miljølov og tariffavtaler vil oppfattes av EU og EFTA-domstolen som slike restrik¬sjoner.
LO i Trondheim mener Norge må bruke reservasjonsretten mot EUs vikarbyrå¬direktiv. Vi vil også påpeke det faktum at alle tiltakene Regjeringen har foreslått i sitt høringsnotat kan gjennomføres i Norge uten at vi behøver å implementere direktivet.»
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.