Adressas arroganse
- Detaljer
- Publisert fredag 27. januar 2012 10:54
- Skrevet av Albert H. Collett
Lederartiklene i Adresseavisen er ofte overraskende tannløse i forhold til å kommentere sterkt innhold i egen avis. Mandag tok de igjen, for da handlet det om fagbevegelsen. Da kjenner arrogansen ingen grenser.
Hilsenen til fagbevegelsen kom i form av en lederartikkel om EUs vikarbyrådirektiv. Avisa skrev blant annet:
«Markeringen i en rekke byer sist onsdag kunne feiltolkes som om en samlet fagbevegelse går imot EUs vikarbyrådirektiv. Men motstanden har svak klangbunn i store deler av fagbevegelsen.»
Det Adressa kaller svak klangbunn er følgende: Krav om veto fra 80 prosent av LOs medlemsmasse, inkludert de to suverent største forbundene Fagforbundet og Fellesforbundet. Mye tyder også på at LOs sekretariat ender på samme standpunkt når de skal behandle saken mandag. LO-leder Roar Flåthen har allerede gått langt i å antyde det.
Den svake klangbunnen inkluderer også Unio, Norges nest største hovedsammenslutning, med 300 000 medlemmer. Flere YS-forbund har også krevd veto.
Når Adressa får seg til å kalle et krav om veto fra forbund og sammenslutninger som representerer over en million fagorganiserte for «svak klangbunn i store deler av fagbevegelsen», så handler det selvsagt ikke om at de ikke vet bedre. Det handler om politisk ståsted. Det handler om at avisa faktisk ønsker å uttrykke forakt for den demokratiske prosessen som ligger bak alle disse vedtakene, og forakt for interessene til de over en million fagorganiserte som har uttrykt viljen sin gjennom vedtakene.
I dagens utgave av Adressa har sekretær John-Peder Denstad i LO i Trondheim fått på trykk et tilsvar. (Innlegget står også i Arbeideravisa.) Bildeteksten illustrerer den samme forakten. Der har Adressa skrevet: «Ifølge LO har forbund som utgjør over 80 prosent av LOs medlemsmasse krevd veto mot vikarbyrådirektivet.»
Språk er makt. Adressa vet selvsagt utmerket godt at formuleringen «I følge LO» framstiller opplysningene om de 80 prosentene som en påstand fra LOs side, altså ikke et faktum. Det avisa gjør med denne språkbruken, er å så tvil om opplysningen. De reduserer et uomtvistelig faktum til en påstand fra en part i en konflikt.
Denne maktbruken må Adressa gjerne bedrive så lenge de vil, men dermed må de også finne seg i å bli plassert i bås med de fagforeningsfiendtlige. Det rimer for så vidt godt med formålsparagrafen, som sier at avisa skal være «forankret i et uavhengig konservativt verdigrunnlag». Avisas redaksjonelle råd, med Marit Breivik, Gry Cecilie Sydhagen og Per Edgar Kokkvold som medlemmer, mener Adressa gjerne må bli flinkere til å flagge disse verdiene i framtidige årsrapporter, og at
«ingen medier behøver å skamme seg over å ha slike visjoner. Det er i virkeligheten en viktig del av den offentlige samtale at man har medier som våger å ta standpunkt, som formidler verdier og målbærer holdninger – forskjellige standpunkter, forskjellige verdier og forskjellige holdninger.»
Helt enig. Så vet vi hvor vi har dem. I Adressas tilfelle er det et helt annet sted enn i fagbevegelsens tjeneste.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.