- Klem ut EØS-gørra!
- Detaljer
- Publisert tirsdag 07. februar 2012 15:23
- Skrevet av Albert H. Collett

Pensjonist Kåre Gaasvik fra Aker Verdal høstet jubel for følgende under Trondheimskonferansen forrige helg:
- EØS er en illeluktende verkebyll, men det er bare å klemme til nedenfra og få ut all gørra, så vokser det automatisk fram en handelsavtale!
Dagene etter konferansen bekrefter at debatten om verkebyllen trenger seg på.
Svært mye tyder på at fagbevegelsen, og dermed resten av samfunnet, blir nødt til å ta den store EØS-debatten de nærmeste årene. Grunnen er ganske enkelt at angrepene på faglige rettigheter ikke kommer til å gå over av seg selv så lenge dagens avtale gjelder. Selvsagt er det mulig å ta nye, enkeltstående debatter hver gang et nytt direktiv melder seg, slik Arbeiderpartiet gjorde med postdirektivet og gjør nå med vikarbyrådirektivet. Vi tror likevel at fagbevegelsen bare vil ha begrenset tålmodighet med slike ad hoc-tilnærminger. Presset mot å ta en grunnleggende debatt om tilknytningsformen til EU vil øke i takt med stadig nye angrep på faglige rettigheter.
Taktisk retrett
I forhold til innstillinga i forkant, representerte Trondheimsresolusjonen av 2011 et taktisk tilbakeskritt. I stedet for å kreve Norge ut av EØS, maner vedtaket til kamp mot EØS. Underforstått: Kampen trenger ikke nødvendigvis handle om å si opp avtalen. Den kan reforhandles, eller områder kan tas ut, eksempelvis de områdene som handler om faglige rettigheter.
Retretten skjedde etter advarsler mot å blande kortene. Blant de som advarte, var sekretær Tom Egil Flata i LO i Grenland. Til Klassekampen forrige mandag sa Ap-medlem Flata:
- Jeg kommer fra Grenland og representerer 15.000 LO-medlemmer i landbasert eksportrettet industri. Vi er ikke klare til å ta standpunkt til EØS-avtalen nå, vi trenger mer kunnskap.
Flatas ord er sannsynligvis både en reell virkelighetsbeskrivelse og en betimelig advarsel. Folk mangler kunnskap, og da ville det være dumt å kreve at de tar standpunkt.
Svensk lærdom
Samtidig sier Flata at Trondheimsresolusjonen 2011 er en god plan videre. Med den har viktige aktører i fagbevegelsen tatt et selvstendig ansvar for å starte kompetanseoppbyggingen i egne rekker. Seminaret i forkant av årets Trondheimskonferanse var en god illustrasjon på hvordan denne kompetanseoppbyggingen kan skje: Vänsterpartiets Josefin Brink fortalte hvordan EU i mange år holdt seg unna spillereglene i svensk arbeidsliv. Så, plutselig, i 2007, kom først Viking- og så Laval-dommen. Siden har det bare blitt verre. Svensk LO er skremt til taushet med svære, økonomiske straffetiltak.
Slikt blir lagt merke til godt ut over LOs rekker. Én ting er at NHO sitter klare til å løpe til domstolene så snart vikarbyrådirektivet er på plass, også YS viser nå til hvordan utstasjoneringsdirektivet, som skulle være et minimumsdirektiv, plutselig er snudd på hodet av EU-domstolen. Som Josefin Brink oppsummerte:
- Det som skulle være et direktiv for å hindre sosial dumping, har blitt til et pålegg som påbyr sosial dumping!
Det som var gode, sosiale intensjoner i EUs folkevalgte organer, er snudd til sin motsetning etter at de samme vedtakene har blitt behandlet av EUs rettsapparat. Dette rettsapparatet demonstrerer gang på gang at de fire frihetene er overordnet alt annet.
Start prosessen
Tom Egil Flatas påpekning av behovet for skolering angir en god strategi for fagbevegelsen framover. Prosessen fram mot neste års LO-kongress er et enormt, demokratisk verksted i seg selv. Temaene som kommer til debatt vil bli gjenstand for tusenvis av diskusjoner over det ganske land. Forslagsfristene ligger likevel så nærme i tid at en diskusjon om å si opp hele EØS-avtalen risikerer å bli for dårlig fundert. Mye vil være vunnet om prosessen fram til mai neste år og et vedtak fra kongressen prioriterer EØS-skolering og debatt fram mot en eventuell realitetsbehandling på påfølgende kongress.
Ting tar tid. Det gjenstår et langt stykke arbeid før flertallet av det norske folk er enige med Dag Seierstad om at EØS-avtalen er den mest ydmykende avtalen Norge noen gang har inngått. Hovedsaken nå er å starte prosessen. Til det formålet er vedtaket mot EØS på Trondheimskonferansen et godt utgangspunkt. Det samme er vedtaket mot vikarbyrådirektivet. Det som skjer i Arbeiderpartiet nå er en del av den samme, demokratiske prosessen. Årsmøtet i Stavanger Ap krevde veto med 84 mot 55 stemmer i forrige uke. Mobiliseringen i Trondheim og Sør-Trøndelag pågår for fullt.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.