30 krav er innfridd
- Detaljer
- Publisert tirsdag 16. august 2011 13:16
- Skrevet av Albert H. Collett
Arne Byrkjeflot t.v. er mest fornøyd med 30 innfridde krav. Agneta Amundsson, Gørill Tranås og Svein Olav Aarlott har litt mer blandede følelser.
For fire år siden stilte fagbevegelsen 50 krav til politikerne i Trondheim. De rødgrønne lovet å innfri 43. I dag er fasit klar. 30 krav er innfridd. Fagbevegelsen er delvis fornøyd, men ikke helt. Nye krav er sendt ut til partiene. De kommer til å bli tatt på alvor: 40.000 fagorganiserte står bak.
Mindre privatisering, flere hele stillinger, mer ressurser til spesialundervisning, ingen omregulering mot bedriftenes ønsker, mer innsynsrett for tillitsvalgte, flere lærlingeplasser, tidligere informasjon og medvirkning i reguleringssaker, solidaransvar for hovedentreprenører som forutsetning for å få kommunale oppdrag; det er blant de innfridde kravene siden 2007. Fagbevegelsen synes det er bra at 30 krav er innfridd, men vil langt fra hvile på sine laurbær.
56 nye krav
I over et år har 28 fagforeninger arbeidet seg fram til enighet om 56 nye krav i Trondheimsmanifestet 2011. Kravene er sendt partiene. Svarene blir offentliggjort i nær framtid. På det grunnlaget vil fagbevegelsen gi sine anbefalinger.
Alle vet at alliansen mellom LO, Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund har vært en viktig faktor i de siste valgene i Trondheim. Det felles Trondheimsmanifestet med krav til politikerne har gitt de 40.000 yrkesaktive medlemmene og folk flest viktig og konkret informasjon om hva partiene mener.
Aktiv spredning
Verken Norsk Sykepleierforbund eller Utdanningsforbundet har tradisjon for å anbefale bestemte partier. De har like fullt deltatt aktivt i utformingen av kravene, og vil spre politikernes svar blant egne medlemmer og på stands.
LO har tidligere anbefalt partiene på venstresida, og kommer til å gjøre det igjen.
Tett kontakt
Når det gjelder inneværende valgperiode er leder Agneta Amundsson i Utdanningsforbundet tilfreds med at utdanningspolitiske spørsmål er satt på dagsordenen. Forbundet har hatt jevnlige oppfølgingsmøter med både posisjon og opposisjon gjennom hele perioden.
Ressursene til spesialpedagogisk undervisning har økt markant. Forbundet mener nivået var kunstig lavt for noen år siden. Nå speiler det i større grad realiteten. Barnehageutbyggingen og den omfattende rehabiliteringen av skolebygg er også meget positiv.
Utdanningsforbundet er skuffet over at de ikke har fått flere lærere. Det har ført til økt gruppestørrelse.
Rett til helstilling
Leder Svein Olav Aarlott i LO Trondheim kommune er mest fornøyd med å ha unngått ytterligere privatisering i perioden, og at enkelte områder er kommunalisert. Det som ikke er bra, er at de rødgrønne ikke har innfridd på retten til helstillinger. Tvert om: Det er faktisk færre helstillinger i dag enn for fire år siden.
Nye helsesøstre
Gørill Tranås er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Trondheim kommune. Hun er glad for gjennomslaget for flere helsesøsterstillinger i forrige budsjettrunde. Det er nå ansatt en ny helsesøster per bydel. Skåret i gleden er at det ikke er økning totalt, siden mange helsesøsterstillinger ble fjernet tidligere i perioden.
Sykepleierne beklager også at det ikke er opprettet flere stillinger, spesielt av det pasientnære slaget, og at alt for mange ansatte går i små stillingsbrøker på tross av egne ønsker.
Feil retning
Leder Arne Byrkjeflot i LO i Trondheim er mest fornøyd med at krav til lønns- og arbeidsforhold ved kommunale oppdrag og anbud er innfridd. Spesielt at Trondheim kommune var først med å innføre solidaransvar, at hovedentreprenør står ansvarlig for at også underentreprenører betaler riktig.
Han er mest skuffet over at deltidsprosenten i kommunen går i feil retning, og at det ikke er gjort noe for å øke grunnbemanningen på sykehjem.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.