Siste tog fra Oslo S
- Detaljer
- Publisert tirsdag 23. august 2011 13:45
- Skrevet av Albert H. Collett

Ida Jenshus satt på det siste toget som forlot Oslo før Norge gikk i svart. Ei uke seinere hadde hun møtt mange berørte på nært hold.
Ida var på vei til Halden, og Down on the Farm. Da omfanget i Oslo og Utøya kom for en dag, ble siste festivaldag avlyst. Ida og bandet satte seg i bilen. De kjørte heimover mot Trondheim med en følelse av hjelpeløshet.
This Darkest Day
Så ringte telefonen. Det var Chip Taylor. Han hadde skrevet en sang, This Darkest Day. Han ville gjerne ha med artistene som skulle ha opptrådt på festivalen på en støttekonsert i Halden samme kveld.
Ida hadde kommet for langt. Det var for seint å snu.
Dagen etter ringte Nord-Trøndelag Arbeiderparti. De spurte om hun kunne være med på en minnekonsert i Steinkjer kirke. Nå var det hennes tur til å ringe Chip Taylor. Om han ville komme til heimbyen hennes?
Aldri følt sånn mening
- Å se ungdommene i kirka. Styrken da vi sang. Jeg har aldri følt sånn mening, sier Ida.
- Jeg blir skjelven og tom og redd når jeg tenker på 22. juli. Sangen er en måte å omgjøre frykten til noe styrkende. Å ta tilbake hverdagen, og bruke stemmen sin. Det føltes mer viktig enn noen gang.
Etter opptredenen i Steinkjer, dro Chip og Ida til den planlagte konserten på Byscenen under Olavsfestdagene. Samme følelse der.
- Alle var inne i det samme. Det var en helt spesiell stemning og kommunikasjon. Jeg følte at hvis vi kan bety noe, noe større, så er det nå.
Chip Taylor utsatte returen til USA, booket studio, spilte inn This Darkest Day med Pål Flaata og Ida. Samarbeidet med den 71 år gamle singer/songwriter-veteranen fra New York ble ekstraordinært.
- Hele uka var spesiell. Og det å ha et menneske som Chip med seg disse dagene var sterkt, han er et engasjert forbilde og en fantastisk artist. Vi knyttet et nært bånd gjennom dette, og kommer til å samarbeide mer.
Engasjert
Det finnes mange måter artister kan engasjere seg på.
- For meg er det bare viktig å la låtene få komme, å skrive om ting som rokker ved meg, som rører meg, sier Ida:
- En trenger ikke lage kampsanger eller tilhøre en bestemt sjanger for å være en politisk person eller artist. Det går mer ut på å vise at man er engasjert gjennom å tørre å stå for egne meninger, og ønsket om å bidra for at folk skal ha det bra sammen. Hvis jeg skriver om kjærlighetssorg, så kan jeg vise på andre måter at jeg bryr meg.
Engasjementet kan for eksempel brukes til å støtte MOT:
- Jeg liker retningen MOT har tatt. De har blitt flinkere til å sørge for at alle blir sett. Det er ikke kun sunne idrettsutøvere som er idealene, Selv om det er vel og bra, trenger også ungdom som havner utenfor i lokalmiljøene, kanskje ofte de som ikke er gode i idrett eller tilbud man har på bygda, å bli sett for det de er gode til. Om det er musikk, streetdance, snekring eller matlaging spiller ingen rolle, men det at de kan få en motivasjon og en feedback til å fortsette med dette og vite at de er gode til noe. Jeg husker selv hvor viktig det var da jeg var yngre, og jeg ser det nå, når jeg jobber for MOT, hvordan det lyser i øynene på ungene når de blir sett, når de får tilbakemelding. Da er det ikke så viktig om en har annerledes hår eller vekt eller hudfarge.
Idas hender gjør mer enn å skrive og spille...
Ida har enda en jobb, men den vil hun ikke snakke så høyt om:
- Jeg har en jobb som krever mye selvdisiplin, og det blir mye fokus på seg selv og egne mål hele tiden. Det er et veldig egosentrert yrke. Da jeg hadde turnert etter første plata, var jeg litt tom og trengte mer å fylle dagene på Bakklandet med. Jeg er ikke den som klarer å sette av lange perioder med kun å skrive låter, kun tenke på musikk, da blir jeg lei og gal. Jeg ville bidra, gjøre noe. Få andre perspektiver. Så fikk jeg øye på en jobbannonse som miljøarbeider i Trondheim. Jeg hadde aldri sendt fra meg en CV, og aldri vært på jobbintervju, men jeg fikk jobben. Der får jeg god anledning til å tenke på andre enn meg selv.
Livredd Tor Endresen
Vi har hoppet over starten. For Idas del var den sånn omkring toårsalderen. Hun sto på stuebordet og deltok med liv og lyst hver gang Rune Larsen og Tor Endresen serverte Lollipop. Tre år seinere var forholdet slutt.
- Pappa tok meg med på et kjøpesenter for å se Tor Endresen. Det endte med at jeg ble geleidet ut mens jeg hylskreik. Jeg har aldri hørt Endresen igjen.
- Hva skjedde?
- Det var så høyt! Jeg ble vettskremt!
Da hun var ti, gikk hun inn i stua til pappa og spurte om han ville høre en sang. Det ville han. Da hun var ferdig, spurte hun hvem han trodde hadde skrevet den. Han mente det måtte være en engelsk eller amerikansk låtskriver. Han tok feil. Ida hadde skrevet sangen selv.
Energi av å spille
Så kom ungdomsskolen og musikklærer Johan Brandtzæg. Hun ble vokalist i gruppa hans, Nordsia Vel, ble godt kjent med den akustiske tradisjonen, og trivdes der.
Videregående var ikke like stas. Hun ville gjerne være flink pike, men oppdaget at kreativiteten og musikkgleden forsvant. I andre sluttet hun, for å satse på musikken.
- Fikk du kjeft?
- Nei. Vi gikk noen runder og hadde noen møter, men jeg har hele tiden fått full støtte heimefra.
- Har du angret?
- Nei!!!! Jeg er ikke mot læring, men vi yter alltid best når vi brenner for noe.
- Det vil forundre meg mye om jeg forlater det organiske.
Glad i det organiske
Artister liker ikke å bli satt i bås. For de helt uinnvidde kan vi opplyse at Ida Jenshus ikke driver med kinesisk falsettsang. På heimesida hennes står det countryrock og folkrock. Om den siste plata, No Guarantees, sier hun selv:
- Den er et slags dypdykk i Americana. Kjernen framover blir melodien. Jeg er glad i det organiske, å spille live. Det ville forundre meg mye om jeg forlater det.
Og så er det sånn at jeg sjelden er fornøyd selv. Det er fint med priser, det gir energi og motivasjon, men magien oppstår ved gleden man får av å skape og når man møter folk og de liker det jeg gjør.
Klar og tydelig
- Hvordan er du som person?
- Veldig målretta. Jeg gir meg ikke. Går jeg inn for noe, så er det hundre prosent.
Veldig dårlig på stress. Mest rundt release. Oppmerksomhet takler jeg dårlig. Det er livet mitt jeg synger om. Å greie at oppmerksomheten er en del av jobben min, og hente energi ut av det, er noe jeg må prøve å lære.
Rastløs. Jeg må lage, må ut, må reise, må turnere. Det får jeg energi av.
Ekstrem på kontroll. Alle detaljer om booking. Hver minste bassgang hvis vi spiller inn plate. Heldigvis har jeg blitt flinkere til å samarbeide. Det er en læringsprosess.
Bekymret. Jeg er en bekymret person. "Slutt å tenke på det nå," sier mine nærmeste.
Tydelig og klar på hva jeg vil. Jeg tror det er derfor jeg har så mye bra folk rundt meg. Fordi jeg ikke later som. Jeg mener det.
- Og hva er det beste du vet?
- Alt annet kommer i skyggen av følelsen av å stå på scenen, tankeløs, naken, i noe. Det er ikke forsvinning, ikke flukt. Det er derfor jeg lever.
PS
This Darkest Day er særdeles vakker og trøstende, og kan lastes ned gratis. Du finner den på heimesida til Ida.
En strofe setter seg fast: What is a man, if he's not a friend? He is nothing, in the end...
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.