Flere hakk til venstre
- Detaljer
- Publisert tirsdag 04. februar 2014 15:43
- Skrevet av Albert H. Collett
Ingen Trondheimskonferanse uten grundige forberedelser og oppfølging i etterkant: F.v. John-Peder Denstad, Svein Åge Samuelsen og Heidi Larsen på LO-kontoret dagen derpå.
- Konferansen var mer politisert. Vi diskuterte kapitalismens elendighet og arbeiderklassens visjoner klarere enn før. Innholdet ble dratt enda sterkere mot venstre. Slik oppsummerer leder Svein Åge Samuelsen i LO i Trondheim årets utgave av Trondheimskonferansen.
Konferansen munnet ut i den generelle Trondheimsresolusjonen 2014, gjengitt på innleggsplass her i avisa, og en rekke andre resolusjoner om alt fra EU-direktiv og Gaza til barnevern, KS og Vest-Sahara. Naturlig nok fikk de pågående streikene på Designforum og i havnene støtte, sistnevnte også materielt etter en spontan innsamlingsaksjon.
Forby privat utleie av arbeidskraft!
Innholdet i den vedtatte Trondheimsresolusjonen kan tyde på at Samuelsen har rett. Den inneholder flere elementer som ikke var med i det utsendte forslaget. Dette gjelder blant annet kravet om at privat utleie av arbeidskraft forbys og at det offentlige monopolet på arbeidsformidling gjenopprettes.
Bakteppet er ikke minst Boye Ullmanns grelle beskrivelse av forholdene i bygg og anlegg i Oslo:
De seks største bekvanningsbyråene* i Oslo har dobbelt så mange i arbeid som de seks største entreprenørbedriftene. Workshop, nettopp oppkjøpt av Manpower, har 800 i arbeid og ikke en eneste lærling. Bransjen opererer konsekvent med ulovlige kontrakter, og folk får ikke sjukelønn. Siden sjukdom ikke blir registrert, slår det positivt ut på statistikkene.
Sosialisme i klartekst
Også den generelle innledningen er tydelig skjerpet politisk i forhold til det utsendte utkastet. Det kommer svært klart til uttrykk i den nye teksten i første avsnitt, som avsluttes slik:
«Den økonomiske krisa viser at vi trenger et nytt samfunnssystem. Fagbevegelsens svar på kapitalens offensiv må være å gjenreise arbeiderbevegelsens visjon om et demokratisk, sosialistisk samfunn.»
Videre slår teksten fast at:
«Flere og flere arbeidskjøpere, med NHO og Virke i spissen, har forlatt politikken for klassekompromiss.»
Flere talere var inne på det samme som den unge heismontøren som ble sitert på det innledende EØS-møtet:
- Vi har ikke benyttet oss så mye av fredsplikten.
Resolusjonsteksten følger opp dette. Der det utsendte forslaget blant annet sa: «Nei til tvungen lønnsnemnd», er setningen forlenget i vedtaket med følgende: «- vi må våge å møte vedtak om tvungen lønnsnemnd ved å fortsette streiken.»
Teksten svarer med andre ord på arbeidskjøpernes forlatte klassekompromiss.
Rudolf Nilsen
Svein Åge Samuelsen avsluttet selv innledninga si slik:
- Vi må diskutere hvilke kampmidler vi har og hvilke kampmidler vi må bruke. Rudolf Nilsen har Svar:
Før vi tramper ned og skaffer
vei i lovens paragrafer,
er vi treller alle mann.
Reis all kraft som klassen eier!
Tvers igjennom lov til seier!
Støtt oss den som kan!
Pensjon er utsatt lønn!
LO-leder Gerd Kristiansen var ikke helt på linje med konferansen i pensjonsspørsmålet, men et gammelt faktum har i det siste fått gjennomslag som slagord i hele fagbevegelsen: Pensjon er utsatt lønn!
Derav følger ganske logisk at fagbevegelsen må ha rett til å forhandle om alle kollektive rettigheter som blir trukket ut av lovverket. Det gjelder blant annet i privat sektor, der ny folketrygd og ny AFP ikke er til å leve med som pensjonist.
Trondheimsresolusjonen protesterer også i klare ordelag mot forverringa av uførepensjonen som trer i kraft kommende årsskifte.
Avsnittet om årets tariffoppgjør innledes slik:
«Det er kvinner og lavtlønte som må gi seg tidlig i arbeidslivet og har størst sannsynlighet for å bli ufør. De er de store taperne både i ny AFP og ny Folketrygd. Pensjonskrav må sikre at også de kommer opp på minst 66 % av lønn i pensjon. Pensjon er kvinne- og klassekamp.»
Glad Kristiansen kom
- Særlig på ett punkt var Trondheimskonferansen helt i utakt med LOs ledelse, nemlig i forhold til EU og EØS, oppsummerer Svein Åge Samuelsen. Konferansen krevde at EØS-avtalen må erstattes av en handelsavtale, at det legges ned veto mot jernbanepakke IV og håndhevingsdirektivet og at vetoet mot postdirektivet opprettholdes.
Utakten til tross, Samuelsen er svært fornøyd med at LO-lederen var til stede:
- Vi setter stor pris på at hun så klart sa at konferansen er en meget viktig møteplass, og at hun takket LO i Trondheim for at vi arrangerer den hvert år.
Gerd sa også at de viktige kampene fagbevegelsen har er ute på hver arbeidsplass. Dette viser at hun som leder også er opptatt at de små kampene og den tøffe jobbene de tillitsvalgte på bedriftene har, sier lederen i LO i Trondheim.
Aksjoner på gang
I månedene som kommer står lokalorganisasjonen parat til å delta i en rekke aksjoner for å følge opp vedtakene på konferansen. Blant annet kan de ansatte i NTE regne med støtte i juni når bedriften skal behandle tariffhopping for å kutte i pensjonsavtaler, Skolenes Landsforbund vil få støtte under en planlagt aksjonsdag i april og Nei Til EU kan regne med deltakelse i sin protest mot EØS 22. mai. Merk av på kalenderen!
* Arbeideravisa har innført det kjønnsnøytrale begrepet bekvanning. Hvis du ikke skjønner hva det betyr, så spør en kompis.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
Vedtaket i fylkestinget som åpner for at bedriften har eiers tilsagn for dette ble gjort Juni i fjor, det er bare effektueringen som venter.
SÅ kampen blir og få videreført ordningene våre inn i en ny tariffavtale!
Så vi trenger all den støtte vi kan få, og det er ingen ting å vente på!
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.