En million til opplæring
- Detaljer
- Publisert fredag 28. februar 2014 10:02
- Skrevet av Albert H. Collett
Astrid Reistad, Gard Erik Sandbakken og Terje Danielsen er alle stolte bidragsytere til Coop Røros' satsing på kompetanseheving for de ansatte.
Med hovedtillitsvalgt Astrid Reistad i spissen har Coop Røros halt i land en million kroner til opplæring. Pengene er skaffet til veie gjennom kurstilbyder AOF, og vil komme samtlige 142 ansatte til gode. Målet er tryggere jobber og større arbeidsglede.
Det er ikke akkurat hverdagskost at en fagforening skaffer arbeidsgiver midler til opplæring av de ansatte, men på Røros er det akkurat det som har skjedd.
HK møtte AOF
- Det startet på et bransjeråd i Handel og Kontor, forteller Astrid Reistad. Der møtte hun daglig leder Turid Grav Indergaard i AOF Midt-Norge, og fikk høre om BKA-midlene.
Hun søkte, og fikk over 100 000 kroner. Det holdt til 80 timers kurs for 12 avdelingsledere i AOFs regi.
- Heldigvis har vi en ledelse som ser nytten av slike tiltak. Vi satte også stor pris på at AOF engasjerte Gard Erik Sandbakken som kursholder. Han har jobbet med næringsliv før, og vet hva det handler om, sier Reistad når Arbeideravisa møter de tre i Røros Samvirkelag nederst i Kjerkgata. Røros Samvirkelag er en interiørbutikk, og dermed litt typisk for atypiske Coop Røros: Av 22 forretninger er bare fire dagligvarebutikker.
Butikk er fag
BKA står for Basiskompetanse i arbeidslivet. På papiret handler det om grunnleggende kunnskaper i lesing, skriving, regning og data i arbeidslivet. Reistad skjønte at kursinnholdet måtte gjøres jobbrelevant. De første deltakerne er begeistret:
- Nå spør de resterende avdelingslederne når neste kursrunde starter, forteller Astrid Reistad.
Den er like rundt hjørnet, for alliansen Handel og Kontor, AOF og Coop Røros har fått tilsagn om nesten en million kroner. Det er nok til å kurse samtlige 142 ansatte.
Pengene kommer fra Vox, et nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk underlagt Kunnskapsdepartementet. Vox har vekt på voksnes læring, og forvalter BKA-ordningen.
I år har Vox vel 100 millioner til fordeling. Takket være AOF og egen vilje til å satse, har altså rørosingene sikret seg en meget pen slump i forhold til folketallet. Midlene kommer på toppen av Coop Røros' prioritering av fagopplæring. Ni ansatte er i ferd med å ta fagbrev i salg og service.
- For meg handler dette om faglighet, sier Astrid Reistad:
- Noen tenker at dette fører til økte lønnsutgifter. For meg handler det om styrke. Vi har mer kunnskap om jobben vi gjør, om salg og om produktene. Det gjør oss tryggere, og setter oss i stand til å yte mer.
Medarbeiderstyrt
Når Reistad satte pris på å få Røros-baserte Gard Erik Sandbakken som kursholder, handlet det både om erfaring og om ideologi. Den kommer fort fram når han begynner å snakke:
- Jeg er varm tilhenger av medarbeiderstyrt læring og utvikling. Den fører til at deltakerne eier læringen, og gjør hele prosessen mye lettere, forklarer han.
For Sandbakken har det vært grunnleggende at det aller meste av opplæringen har foregått i arbeidstida. Det øker eierskapet til læringen, og får deltakerne til å yte mer.
Der er daglig leder Terje Danielsen i Coop Røros helt på linje:
- Det er en del av jobben å bli flinkere. Derfor hører slike aktiviteter naturlig med i arbeidstida.
Profesjonaliseringen av avdelingslederne har i stor grad handlet om å gi dem verktøy til å skjønne hvordan de kan arbeide bedre. Blant annet må de ha et språk for lederskap, og de må lære konflikthåndtering.
- Trygghet i arbeidssituasjonen er sterkt undervurdert. Det er en fryd å se hvordan de vokser når de ser at det går an å ta grep om eget lederskap. Tydelige ledere vinner alltid, supplerer Sandbakken.
Touchy
- Jeg innser at dette prosjektet er en ny måte å tenke på for fagforeninga. At det er vi som kommer med penger til eierne. Dette er touchy, jeg vet jeg stiller meg til for hogg, men for meg handler det om å øke kompetansen. Det igjen handler om å sikre arbeidsplassene, og om å ha respekt for arbeidet folk gjør, sier Reistad.
Hun får ros av Sandbakken og Danielsen for å tanke på den måten. Alle tre skryter dessuten kraftig av kompetansen de har fått tilført fra AOF Midt-Norge. Den har vært helt sentral for å få tilgang til midler og for å få gjennomført prosjektet.
De skryter også av de ansattes evne til å tenke helhetlig. Fra å forsvare egne posisjoner, er de nå mer opptatt av hvilke oppgaver som skal løses.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.