- Ti minutter nok for å overbevise Venstre
- Detaljer
- Publisert torsdag 06. mars 2014 14:16
- Skrevet av Albert H. Collett
Tove Kristin Brekke var også møteleder i Selbu, her flankert av referent Tonje Kåsene og med-møteleder Tarjei Leistad.
- Det tar ti minutter å overbevise en Venstre-politiker fra Nord-Trøndelag. Jeg vet. Jeg har gjort det sjøl!
Utsagnet tilhører Postkom-leder Tove Kristin Brekke, og handlet om EUs postdirektiv. Det ble servert på LOs distriktskonferanse i Selbu denne uka, og høstet allmenn munterhet. (Artikkelen er korrigert og utvidet.)
At det tok Brekke bare ti minutter å overbevise en Venstre-politiker fra Nord-Trøndelag, er forståelig. Ikke fordi de er lettlurte, men fordi Brekke er solid væpnet med harde fakta og argumenterer overbevisende. I den faste runden i Forbundenes time på distriktskonferansen forklarte hun at det bare vil være igjen en sone på tolv mil rundt Oslo med tilfredsstillende postgang dersom markedet får overta slik EU vil. Innafor denne sonen vil et brev koste fire kroner, utafor vil det koste 16.
Ikke en gang Nederland
Brekke kunne fortelle at ikke en gang i lille Nederland har de en landsdekkende posttjeneste som fungerer, av den enkle grunn at ingen av de kommersielle aktørene dekker hele landet. Det lover ikke akkurat godt for norske distrikter. Postdirektivet har verken ført til billigere eller bedre postgang i EU, og lønna er mange steder redusert med 40 prosent. Mot dette bakteppet er det historiske vedtaket mot postdirektivet på Arbeiderpartiets landsmøte forståelig. Uten at det hindrer den nye regjeringa i å ville innføre det.
Håp for gutten
LO-sekretær Trude Tinnlund var hovedtaler på første dag av distriktskonferansen. Hun åpnet med å poengtere at fagbevegelsen heller ikke fikk noe gratis av de rødgrønne, det måtte argumenter til, men at situasjonen er en helt annen nå.
- Vi driver aktiv voksenopplæring om trepartssamarbeid for de blåblå. De kan overraskende lite, konstaterte hun.
Samtidig ga hun honnør til Robert Eriksson for å ha grepet inn overfor NAVs hårreisende overprøving når bedriftene permitterer. Tinnlund siterte Dag Terje Andersens utsagn om arbeidsministeren: «Jeg trur det er håp for gutten.»
Interessefellesskap
Like mye håp er det kanskje ikke for NHO og deres krav om skattekutt:
- Vi skjønner at en krone mindre i skatt er en krone mindre til veg, sa Tinnlund. Derfor truer NHOs krav den nordiske modellen.
Aller dårligst attest fikk likevel Vigdis Madsen i Virke, som sier «Svaret er midlertidige ansettelser. Hva var spørsmålet?»
Tinnlund understreket viktigheten av det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet, men også at samarbeidet med de rødgrønne må fortsette:
- Den alliansen er ikke taktisk, den handler om et varig interessefellesskap, sa hun.
Må verve mer
Tinnlund hadde også med seg organisatoriske utfordringer i kofferten:
- Alle undersøkelser viser at vi bruker for lite tid til verving. Riktig nok øker medlemstallet, men organisasjonsprosenten i arbeidslivet går ned, konstaterte hun.
Når det gjelder tariffoppgjøret, gjentok hun Gerd Kristiansens appell fra Trondheimskonferansen om å prioritere likepensjon for å få vekk kjønnsdiskrimineringen, og ba om at kravet må bli synlig 8. mars.
Likedan blir tjenestepensjon viktig for å unngå den utstrakte tariffhoppingen arbeidsgiverne driver med.
LO-sekretæren protesterte kraftig mot angrepene på sykelønnsordningen og framstillingen av at Norge ligger skyhøyt over sykefraværssnittet i OECD:
- Tallene kan ikke sammenlignes. Syke dansker blir sagt opp, og i Sverige teller ikke graderte sykmeldinger med i statistikken. Det har de mye av, konstaterte hun.
Tinnlund argumenterte også for at vikarbyrådirektivet er et verktøy som kan brukes til å rekruttere nye medlemmer.
Hun avsluttet med en sterk appell om å styrke innsatsen for arbeidstakernes rettigheter i forbindelse med store idrettsarrangement. Blant de som bygger anleggene til fotball-VM i Qatar i 2022 er 80 prosent migrantarbeidere og det ser ut til at 4 000 av dem vil miste livet. LO kommer til å engasjere seg i denne saken.
B-pensjonister
I den påfølgende debatten var leder Svein Åge Samuelsen i LO i Trondheim først ut, og han kvitterte direkte:
- Jeg har helt mistet lysten til å se fotball og OL etter alle skandalene, sa han.
Hovedærendet hans var likevel at LO må begynne å snakke om EU. Han viste til mafiatilstandene i bygning i Oslo, og at arbeidskjøperne lar være å lytte til fagbevegelsen i stadig større grad. Arbeidslivet blir amerikanisert. Grønn bransje har gått tapt, og IT-bransjen glipper.
- Folk tør ikke verve medlemmer eller diskutere politikk. Jeg var sjøl streikeleder på Atea. Vi tapte, og jeg ble sparka. Dermed tapte jeg også pensjonen og nærmere 6 000 i måneden livet ut. Vi er i ferd med å få en ny kategori sånne som meg. Vi blir B-pensjonister, slo han fast.
«Det paaligger Statens...»
John-Peder Denstad, også fra LO i Trondheim, minnet om paragraf 110 i grunnloven fra 1952: «Det paaligger Statens Myndigheder at lægge Forholdene til Rette for at ethvert arbeidsdygtigt Menneske kan skaffe sig Udkomme ved sit Arbeide.»
Denstad konstaterte en viss kontrast til dagens politikk, og lurte på hvordan LO har tenkt å markere grunnlovsjubileet.
Heidi Klokkervold advarte om at lov om forbud mot sexkjøp er under press fra EUs sexarbeiderdirektiv. Hun mente også frontfagsmodellen kan brukes i likelønnskampen.
Fordel med Frp
Siden debatten også omfattet alle forslagene som var sendt inn i forkant, var forsamlingen innom alt fra psykososial oppfølging for elever på videregående som bor heimefra til valg av overnattingssteder der de ansatte er fagorganisert, fra Ukraina til behovet for skolering, fra fagligpolitisk samarbeid til likelønn og konkurranseutsetting.
I sluttinnlegget sitt sa Trude Tinnlund at så langt har ILO94 trumfet EU, og viste til flere rettsavgjørelser som sier at ILO94 ikke er i strid med EØS-avtalen.
- Vi har ingen saker der EØS truer arbeidslivet, konstaterte hun.
Samtidig opplyste hun at LO arbeider med en strategi for å bekjempe kriminalitet i arbeidslivet, og er innstilt på å hjelpe forbundene i dette arbeidet.
- Mye kan sies om Frp, men akkurat på dette området er det en fordel at de sier at norske lover skal følges i Norge, sa Tinnlund.
Arbeideravisa beklager
Arbeideravisa beklager en skikkelig blunder i den første versjonen av denne artikkelen som ble lagt ut i går kveld. Der skrev vi at Tove Kristin Brekkes overbevisningsstunt handlet om EØS. Det gjorde det aldeles ikke. Det handlet altså om EUs tredje postdirektiv. Feilskrivingen skyldtes en ren kortslutning i redaktørens hode en sein kveldstime. Omforladels!
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.