Forener krefter for å berge Analysesenteret
- Detaljer
- Publisert torsdag 20. mars 2014 00:25
- Skrevet av Albert H. Collett
Leder Svein Olav Aarlott i Fagforbundet Trondheim kommune liker ikke å måtte foreslå et kommunalt AS, men alternativet er langt dårligere.
Analysesenteret i Trondheim står i fare for å måtte halvere aktiviteten. Oppimot 15 arbeidsplasser kan ryke etter en dom i EFTAs overvåkingsorgan ESA. Nå mobiliserer Fagforbundet, NITO og Tekna.
Analysesenteret har omkring 30 ansatte, og er en kommunal enhet. Senteret utfører sensoriske, mikrobiologiske og kjemiske analyser av vann, mat, miljø og luft. De har oppdrag for nærliggende kommuner og for en del kommersielle aktører, blant annet Norsk Kylling på Støren.
På dette markedet finnes også kommersielle aktører. En av de store er Eurofins, med 15 000 ansatte i 36 land. Og det er Eurofins som har klaget Analysesenteret inn for ESA fordi de mener kommunen bedriver kryss-subsidiering.
De mener offentlige organ skal holde seg unna kommersiell aktivitet. Fagforbundet, NITO og Tekna har samlet seg for å forsvare det høykompetente kommunale laboratoriet, og ser ut til å få støtte i kommunestyret.
Halvering
Rådmannen innstilte på å legge ned den kommersielle delen av senteret. Det ville halvert antall ansatte og ført til at mye kompetanse og utstyr forsvant.
Leder Svein Olav Aarlott i Fagforbundet Trondheim kommune liker utviklinga dårlig:
- Vi opplever at internasjonale selskaper som er tilnærma monopolister kommer inn på markedet med svært lave priser. Det kan de blant annet gjøre ved å sende prøver til Tsjekkia og Sør-Sverige for å få dem analysert.
Aarlott mener ideelt sett at kommunen ikke burde gi etter. Det er behov for et høykvalitets analysesenter lokalt, både med tanke på beredskap og for næringslivet.
- Det blir fremdeles tatt tester etter Tsjernobyl-ulykken. Den er et godt eksempel på hva vi bør ha kapasitet til å kunne analysere i egen regi.
Ønsker midlertidig AS
Derfor er fagbevegelsen tilfreds med at rådmannen er opptatt av beredskapshensynene. Han peker også på mulighetene for interkommunalt samarbeid.
Fagbevegelsen ber bystyret innføre en modell med et lite salgsaksjeselskap slik at den kommersielle delen får sitt eget regnskap. De ønsker dette som en midlertidig ordning. Bakgrunnen er at EU-parlamentet så seint som i januar vedtok at offentlige virksomheter kan ha inntil 20 prosent av virksomheten sin på det kommersielle markedet. Denne lovendringen skal til EU-rådet før den blir gjort gjeldende. Fagforeningene vil derfor beholde en åpning for å reversere ordningen med salgsaksjeselskap hvis den ikke lenger skulle vise seg påkrevet.
Likeledes er ønsket om midlertidighet knyttet til at kommunelovutvalget skal levere sin innstilling innen utgangen av neste år. Også det kan føre til endrede behov.
Liten risiko
Fagforeningene mener rådmannen er altfor negativ til alternativet med salgs-AS. De viser til en konsulentrapport kommunen selv har bestilt, og som konkluderer med at modellen «synes best å oppfylle de vesentlige forutsetningene, og innebærer også en liten økonomisk risiko i forhold til dagens modell». Fagforeningene peker på at modellen gir kommunen og Analysesenteret mulighet til å opprettholde sitt aktivitetsnivå, styrke kompetansen, lære av markedet og holde beredskapen på et høyt nivå uten at det medfører vesentlige kostnader for kommunen som helhet.
Finans- og næringskomiteen behandlet saken i forrige uke. Etter forslag fra Roar Aas på vegne av Ap, Sp, SV og KrF ble saken sendt til bystyret med innstilling om å lage et eget salgs-AS, og der rådmannen blir bedt om å ta initiativ til interkommunalt samarbeid.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.