Om å vandre på verdens bratteste øy
- Detaljer
- Publisert tirsdag 25. mars 2014 15:15
- Skrevet av Albert H. Collett
Furuene på La Palma er ikke spesielt kravstore. De vokser rett opp av lavasanden.
Du kan gå i lavasand fra vulkantopp til vulkantopp, følge kanten på en gigantisk canyon, eller oppsøke skyggen i en laurbærskog der fugler følger deg langs stien: Få andre steder på jorda finner du så forskjellige fjellturer på så liten plass som på La Palma.
Arbeideravisa er intet reisemagasin, men ingen regel uten unntak. La Palma, nordvest for Tenerife, kalles ofte La Isla Bonita, den vakre øya. Naturen er rett og slett spektakulær. Innbyggerne sier spøkefullt at de bor på verdens bratteste øy fordi den er høyest i forhold til flateinnholdet. Øverst rager Roque de los Muchachos, kompisklippen, nesten like høyt som Galdhøpiggen. Når du har vandret noen timer og endelig når fram dit, venter en overraskelse. Mer om det seinere.
Vulkanruta
La Palma har et svært godt utbygd system med merkede stier. For en nordisk fjellvandrer er uten tvil Ruta de los Volcanes, vulkanruta, den mest eksotiske. Den starter midt på øya. Dit kommer du ved å kjøre vestover fra hovedstaden Santa Cruz. Etter å ha krysset tunnelen på toppen, tar du første veg til venstre. Åtte svingete og smale kilometer seinere er du framme ved El Pilar. Da er sjansene gode for at du allerede har fått oppleve et av La Palmas kjennetegn: Tåka som kommer og går. Det gjør den så regelmessig at du for all del ikke må la seg skremme fra fjelltur om det er grått og vindfullt på hotellet om morgenen. Der oppe kan det være strålende sol og stille.
Når du forlater El Pilar i retning sør, venter noen fantastiske kilometer. Dels går du på et teppe av barnåler under høye furutrær, dels går du i lavasand. Her er beksvarte krater og topper av porøs lava. I klarvær har du Teide som referansepunkt i sørøst: Spanias høyeste fjell rager nesten alltid over skyene på naboøya Tenerife. Lengden på turen bestemmer du selv. Du kan snu på den høyeste vulkanen, La Deseada, eller fortsette rett sørover til landsbyen Los Canarios og ta drosje tilbake til utgangspunktet hvis du ikke alt har plassert en kompisbil i Los Canarios.
Å gå kilometervis på et teppe av barnåler er ikke det verste man kan finne på.
Kompisklippen
Nye turer: Caldera de Taburiente har blitt kalt verdens dypeste krater, men er like mye en canyon. (Caldera betyr kjele, og det finnes flere slike vulkanske kjeler på Kanariøyene.) Opprinnelsen var et krater, men lavaen rant ut i vest.
Siden det fantes en åpning, har innsiden blitt gravet ut gjennom tusener av år. Fra toppen av Roque de los Muchachos til bunnen er det over to tusen meter. Når diameteren er ti kilometer, sier det seg selv at enorme vannmasser samles i bunnen ved kraftig regnfall. I 2001, like etter at jeg var der første gang, druknet flere tyske turister da de ble overrasket av uvær. Store vannmasser flommet nedover bunnen av krateret der de guidete turene går. Noen ble funnet igjen der vannet rant ut i havet, en mil unna. Heldigvis skjer slikt uhyre sjelden.
Turene inne i krateret er framfor alt kjennetegnet ved de enorme kanariske furutrærne, de største må man være to for å rekke rundt, og ved teppet av barnåler du går på.
Klippene som omgir la Caldera de Taburiente er over gjennomsnittlig forrevne.
Langs kraterkanten
Mer visuelt dramatisk er turen langs kanten av krateret der oppe på over to tusen meters høyde. Der passerer du de underligste fjellformasjoner. Et fint sted å starte er parkeringa nedenfor Pico de la Nieve, Snøtoppen. Når du vel er framme på Roque de los Muchachos, risikerer du å møte en busslast med tyske pensjonister, for det går veg helt opp.
Like i nærheten ligger flere store stjernekikkerter og observatorier fordi lufta på La Palma er blant de reineste i verden.
Og ja, nå i mars ligger det ennå snø i nordhellingene ganske langt nedover, men ikke så mye at du må gå på den hvis du ikke vil. Det er likevel lurt å ha både ullklær og vindtette plagg.
Innhyllet i et utall sorter linde- og laurbærtrær. Mange av dem finnes bare her.
Laurbærskogen
Blåser det kraftig? Trenger du litt skygge? Da passer laurbærskogen perfekt. Turen begynner i i Los Tilos, ved Los Sauces i nordøst.
Tilo betyr lind, så det er slett ikke bare laurbær du får oppleve på de tusen meterne med stigning før du når turens høyeste punkt. Stigningen er ikke så alt for bratt, og stien er ganske behagelig å gå på mesteparten av tiden. Du får hjelp av 1300 trappetrinn og hyggelig følge av småfugler deler av vegen.
Ta med regntøy og lommelykt på turen fra Los Tilos. Kanaltunnelene er til dels flere hundre meter lange, våte og stummende mørke.
Øverst befinner du deg under et stup. Der kommer også en kilde ut, og du er ved enden av et imponerende vanningsanlegg. I flere kilometer følger du kanalen, dels i friluft, dels gjennom tunneler. Noen av dem er flere hundre meter lange. Det er vått og stummende mørkt. Ta med regntøy og lykt på denne turen hvis du vil unngå å bli våt eller stange hodet i tunneltaket. Vær også oppmerksom på fareskiltene i hver ende av denne ruta. Her kan det rase, særlig under og etter regnvær, så du blir uttrykkelig gjort oppmerksom på at du går på eget ansvar.
Vil du ha flere turalternativ? Frykt ikke. Mulighetene er uendelige. Til sammen finnes over hundre mil merket sti på La Palma. Kart får du kjøpt over alt, men pass på at du får et der stiene er tydelig merket med nummer.
Hovedgata i Santa Cruz likner adskillig på Kardemomme by.
Folkene og prisene
Selvsagt er det andre turister på La Palma, men ikke så mange på stranda. Dels fordi det er få strender, dels fordi områdene langs kysten ofte er dekket av skyer midt på dagen, dels fordi du må klare deg mer på egenhånd. Det går norske pakketurer til La Palma, men du blir overlatt til deg selv på en av naboøyene med en konvolutt med billetter videre og litt kontaktinformasjon.
Noen av oss synes det er helt fint. Med bare 87 000 innbyggere totalt og 18 000 i hovedstaden Santa Cruz, ville trykket lett bli overveldende om masseturismen skulle gjort inntog.
De spanske vennene vi reiste sammen med, skrøt av hvor vennlige alle på La Palma var i forhold til landsmennene og -kvinnene på fastlandet. Det kan vi skrive under på. God service over alt, og prisene er jevnt over lavere enn på det spanske fastlandet.
Hovedgata i Santa Cruz er virkelig pittoresk, nesten som en Kardemomme by, med de karakteristiske trebalkongene som emigrantene tok med seg over dammen da de emigrerte.
Svære malerier av de som vendte rike heim fra Latin-Amerika pryder veggene på Casa Indiano's i Santa Cruz.
For fiskeelskere
Er du glad i fisk, er Spania stedet, inkludert Kanariøyene. Bare japanerne spiser mer fisk enn spanjolene. Her er et knippe restaurantforslag vi har prøvd en eller flere ganger selv:
I hovedstaden Santa Cruz finner du lett fram til Restaurante Casa Indiano's. Indianos på Kanariøyene er navnet på de som vendte tilbake etter å ha tjent seg rike i Latin-Amerika.
Casa Indiano's er tilegnet denne gruppa, med svære malerier av dem på veggene, og med tango- og salsakvelder i andre etasje. Restauranten har spesialisert seg på bacalao. Vi prøvde Bacalao Douro med egg og minichips. Det var nydelig! På Trip Advisor klager noen på støyen fra gata utenfor. Siden vi var i spansk selskap kom vi ikke før halv ti om kvelden, og da var ikke bråket noe problem.
Elsker du den rene fiskesmaken, skal du prøve fisken sargo på Casa Goyo 500 meter sør for flyplassen, på veien til Mazo. Her får du den stekt uten fiksfakserier. Bestill gjerne noen patatas arrugadas, de typiske kanariske rynkete potetene, og litt alioli til.
Og så angrer du neppe hvis du tar turen over øya til Puerto de Tazacorte. Der, akkurat når du runder svingen og får se den store, svarte stranda, ligger Restaurante Playa Mont til høyre. Der får du alt du måtte ønske av fisk.
Generelt er det lurt å være ute i totida hvis du vil ha noenlunde service til lunsj. Klokka tre er det smekkfullt og til dels lang ventetid.
Populære desserter over alt på La Palma er Principe Alberto og Bienmesabe (= Det smaker godt). Sistnevnte, med mandelmasse, sirup, kanel og sitron smaker nydelig.
Barraquito
Er du virkelig ute etter en kuriositet, skal du kjøre ned til den lille landsbyen San Andrés når du likevel er ved Los Sauces i nordøst. Der går du inn på den unnselige baren Miami og bestiller en barraquito. Da får du kaffe blandet med vanlig og kondensert melk, krydderbrennevin, kanel og sitron. Nydelig! Du kommer til å bestille en til. Prisen? Én euro!
PS
Vil du ha flere praktiske detaljer, kan du lese reportasjen fra den forrige turen min til La Palma, i 2001. Den ligger her, på Stavanger Aftenblads nettside:
http://www.aftenbladet.no/fritid/reiser/Kanariske-tketurer-2616985.html#.UzAWaNPiHfk
De fleste opplysingene stemmer ennå, men pesetaen har jo forsvunnet. Det samme har sigarhuset Vargas.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.