Støttet bryggesjauerne med utestemme
- Detaljer
- Publisert tirsdag 08. april 2014 14:11
- Skrevet av Albert H. Collett
Bare på 1. mai er det like mange faner å se på Youngstorget som under markeringa sist lørdag.
Over tusen fagforeningsaktivister fra ni land deltok i støttemarkeringa for havnearbeiderne i Oslo lørdag. Blant de mer enn hundre fanene var 19 fra Trondheim. LOs nestleder Tor-Arne Solbakken brukte utestemme i sin appell: - Arbeidsgiverne har gått fullstendig bananas. Denne kampen skal vi vinne!
Lørdagen sto i de politiske demonstrasjonenes tegn i Oslo. Ikke før hadde 2500 lærere avsluttet markeringa si utenfor Stortinget, før Youngstorget ble fylt av så mange faner at en må til 1. mai for å finne maken. Aktivister fra USA, Portugal, Frankrike , Belgia, Nederland, Danmark, Finland og Sverige stilte for å markere at kampen for tariffavtale ved havna i Risavika i Stavanger er en del av en internasjonal kamp for retten til organisering.
Stilluf Karlsen...
Tor-Arne Solbakken var sterk og klar i sin appell:
- LO har støttet havnearbeiderne fra dag én. Vi er verdens sterkeste fagbevegelse, og arbeidsgiverne skjønner som regel at de må gi seg når vi setter hardt mot hardt. I dette tilfellet har vi også internasjonal støtte, og jeg vil spesielt takke de som kommer hit fra andre land, sa LO-nestlederen.
Konflikten er ikke lenger begrenset til Risavika, og angrepene kommer fra mange hold. Solbakken la eksempelvis ikke fingrene imellom i sin karakteristikk av Venstre-politiker og styreleder i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, som synes ustoppelig i sine angrep på havnearbeidernes rettigheter:
- Han har gått fullstendig bananas.
...og klokka hans
Stilluf Karlsen fikk også passet påskrevet av bloggeren Bryggesjauerfrue, alias Silje Josten Kjosbakken, med historia om han som kommer til Perleporten og ser løgnklokkene til St. Peter. Viseren flytter seg ett hakk for hver løgn en person har sagt mens vedkommende levde. «Hvilken klokke er det?» spør den nyankomne. «Det er klokka til Mor Teresa,» svarer St. Peter. «Den har ikke flyttet seg i det hele tatt. Mor Teresa løy aldri.» «Og hvem sin klokke er det?» spør den nyankomne igjen. «Det er klokka til Abraham Lincoln,» svarer St. Peter. «Den har bare flyttet seg to hakk. Han løy bare to ganger i løpet av et helt liv.» «Hvor er så klokka til Stilluf Karlsen?» spør den nyankomne. «Den har jeg på kontoret. Jeg bruker den som takvifte», svarer St. Peter.
Sosial dumping
Tilbake til LOs nestleder. Han slo fast at fagorganiserte må stå sammen, blant annet i Drammen. Der blir det innledet boikott av Holship AS fra 17. april. De har heller ikke villet inngå tariffavtale.
NHO har nå gått så langt at de ber regjeringa trekke tilbake godkjenninga av paragraf 137 i ILO-avtalen, som gir havnearbeidere fortrinnsrett. NHO vil at skipenes egne mannskaper skal få lov å laste og losse. Til dette hadde Solbakken følgende å melde:
- Det er alltid mulig å finne noen som kan gjøre jobben billigere. Dette har bare ett navn: Sosial dumping. Her er det en mengde aktører som fisker i rørt vann, men arbeidsgiverne skjønner bare ett språk: Det må svi på pungen. De skal få merke at de møter verdens sterkeste fagbevegelse. Seieren følger våre faner! Denne kampen skal vi vinne!
Sprer seg til Europa
Leder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund holdt også appell.
- Risavika Terminal og NHO sier at de ikke kan inngå tariffavtale fordi dagens ordning gir dem et konkurransefortrinn. Det konkurransefortrinnet er å bruke lavt lønnede utenlandske sjøfolk som gratis arbeidskraft. Og det benytter de til å konkurrere med havner med tariffavtale, sa Hansen.
Boikotten mot Risavika ble innledet 1. november. Siden 7. desember har havnearbeiderne i Mosjøen og Tromsø vært i sympatistreik. 17. april innledes altså boikotten av Holship i Drammen etter at arbeidsgiverne har tapt i alle rettsinstanser.
Fra 20. april har NTF bedt europeiske havnearbeidere om å hindre lasting og lossing av skip som anløper Risavika.
Fra USA
De finske havnearbeiderne gjorde seg høylytt og muntert bemerket under demonstrasjonen, og fra Sverige stilte Lasse Lindgren. Han er leder for både Svensk Transportarbeiderforbund og Europeisk Transportarbeiderføderasjon.
- Dette er en kamp som kjempes over hele verden. Arbeidsgiverne skal få merke at dette finner vi oss ikke i, sa han.
Helt fra USA kom det demonstranter. Kenneth Riley fra havnearbeiderne i Charleston i Sør-Carolina holdt appell. Det samme gjorde leder for havnearbeiderne i Tromsø, Geir Ingebrigtsen, og Stavanger, Jan Terje Lilledal.
Tor-Arne Solbakken bruker utestemme.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.
Kommentarer
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.