Fagopposisjonen lever
- Detaljer
- Publisert onsdag 09. april 2014 15:44
- Skrevet av Albert H. Collett
Arne Byrkjeflot t.v. fikk overrakt Kjell Thorjussens bilde «Bølgen» av nyvalgt leder John-Peder Denstad.
Fagopposisjonen av 1911 lever solid videre etter gårsdagens årsmøte i LO i Trondheim. John-Peder Denstad ble enstemmig valgt som ny leder. Forslaget på Roas Aas som nestleder ble trukket etter at han hadde lidd susende nederlag i en avstemning om EØS. Til gjengjeld ble han enstemmig valgt inn i AU. Der blir Kristin Sæther eneste kvinne blant fem.
Denstad var tydelig beveget da han takket for tilliten ved avslutningen av møtet:
- Jeg er stolt og ydmyk over å få lede LO i Trondheim. Jeg håper Samorganisasjonen kan være bindeleddet mellom de 75 medlemsforeningene, og vil søke enhet for å ivareta medlemmenes økonomiske, faglige, sosiale og øvrige rettigheter. Jeg håper også alle vil bruke LO i Trondheim, oppsummerte han.
Denstad holder med vilje fast på ordet Samorganisasjon om LOs lokalorganisasjon. Han liker det.
Dynamitt
Den nye lederen brukte likevel mest tid på å takke andre for innsatsen. Først de som gikk ut av styret. Av dem var bare Ingjald Gaare til stede. Så en som fortsetter i styret, men som har gått av etter 13,5 år som leder, nemlig Arne Byrkjeflot. Denstad trakk fram ei tegning av Jan O. fra Adresseavisen der Byrkjeflot figurerer sammen med Fagopposisjonens stifter Martin Tranmæl til teksten «Sammen er de dynamitt».
- Jeg har vært med Arne når han har gitt råd til folk som har vært i ferd med å miste jobben. Det er bare en av utallige oppgaver han har løst. Husk Renteaksjonen, Havna, Trondheimsmodellen og Trondheimskonferansen, mimret Denstad, før han overrakte bildet «Bølgen» av Kjell Thorjussen. Årsmøtet hyllet med stående applaus.
Massiv EØS-motstand
Men det var helt på tampen. Før det hadde årsmøtet arbeidet seg gjennom årsmelding, regnskap, innkomne forslag, budsjett og valg. Og det var under innkomne forslag Roar Aas fikk brynt seg på kjernetroppene i venstreopposisjonen til norsk fagbevegelse. Forslaget som lå til behandling var fra styret i LO i Trondheim, og hadde som hovedbudskap: «Årsmøtet i LO i Trondheim krever at EØS-avtalen tas opp til folkeavstemning.»
Lederen for Fellesforbundets avdeling 765 er ingen hvem som helst. Han leder finans- og næringskomiteen, og er Arbeiderpartiets fremste faglige tillitsvalgte i bystyret. På årsmøtet til LO i Trondheim er ikke det nok. Der biter knapt noen på at EØS må til for å skaffe norske eksportnæringer markedsadgang, eller at norske myndigheter har vært for lite flinke til å bruke handlingsrommet i forhold til EU. Derfor led forslaget hans om å avvise folkeavstemning en ublid skjebne.
Uten folkets vilje
Thomas Silseth fra Handel og Kontor var først ut:
- EØS-avtalen er gjennomført uten folkets vilje. Det burde være en ren selvfølge at fagbevegelsen støtter kravet om folkeavstemning, for det er støtte til demokrati.
Geir Sirås fra Statsbanenes Verkstedarbeiderforening fulgte opp:
- EU ruller ut det ene direktivet etter det andre. Nå kommer jernbanedirektivet med full konkurranseutsetting. Det betyr angrep på lønn og pensjon. Dette kan vi erstatte med en handelsavtale. Sveits og Island har håndtert denne situasjonen bedre.
Ingjald Gaare tilhører samme bransje som Roar Aas, og hentet argumentene sine derfra:
- Hvis du drar ut på de store byggeplassene, møter du massiv motstand mot EØS. EU begrenser kampmidlene, og når det gjelder konkurransekraft så er EU veldig interessert i vår olje og fisk.
Mafia
Fungerende leder i LO i Trondheim, Svein Åge Samuelsen, fortalte om møtet han kom fra, med Politiet og Skatt Øst:
- De berettet om mafialignende tilstander i bygningsbransjen på Østlandet, med hvitvasking av penger og andre uhumskheter. Dette sprer seg. På grunn av den frie flyten har vi liten mulighet til å slå tilbake.
Nylig avgått leder Arne Byrkjeflot takket Roar Aas for å ha skapt debatt, men minnet samtidig om LO-kongressens vedtak som sa at norske lover og regler må ha forrang framfor EUs regelverk.
- Det er den mest direkte kritikken av EØS-avtalen fra LO-kongressen noensinne. Transport har vedtatt å kreve utmelding av EØS, og nå kommer håndhevingsdirektivet og den nye distriktsarbeidsgiveravgifta som blant annet vil ramme transport, finans og energi. Det er en ren katastrofe, sa Byrkjeflot.
6 av 67
Byrkjeflot følte også behov for å forklare Roar Aas at kravet om folkeavstemning ikke innebar et ønske om å gjennomføre avstemninga i nærmeste framtid.
- Men vi kommer aldri til å få flertall for å si opp EØS-avtalen uten en folkeavstemning som krever det. Noen må starte, og vi i LO i Trondheim pleier å være de som starter, sa han.
Roar Aas fikk på sin side støtte fra leder Erling Weydahl i Fellesforbundets lederforum, men i avstemningen endte han med fattige seks stemmers støtte i en forsamling på 67.
Støtte fra Fellesforbundet
Stemmegivinga innebar ikke automatisk at Roar Aas ville lide nederlag i valget på første nestleder, men ga utvilsomt en pekepinn. Erling Weydahl tok igjen ordet til støtte for Aas:
- Jeg er veldig glad for at John-Peder blir leder og vil gjerne ha med Svein Åge videre, men med Roar vil vi få med noen som kan fronte Fellesforbundets saker, sa han, og la vekt på Fagforbundets mange plasser i styret mens Fellesforbundet bare hadde en.
Weydahl fikk støtte av leder Bjørn Inge Fossmo i Fellesforbundets avdeling 12:
- Valgkomiteens innstilling representerer en innsnevring. Fellesforbundet er størst i privat sektor. Bredden uteblir når ikke forbundet blir med i AU. Det samme mente Roger Holmeng.
Aas fikk også støtte fra Norsk Arbeidsmandsforbund.
Tar seg ikke ut
Kristin Sæther fra Fagforbundet pekte på at Svein Åge Samuelsen var nestlederen som hadde rykket opp til leder da Byrkjeflot trakk seg, og at han gjerne ville fortsette.
- Ikke til forkleinelse for Roar, men det tar seg ikke ut å komme rett inn i styret som første nestleder, sa hun.
Handel og Kontors Mona Bjørn pekte på at Samuelsen tok ansvar da Byrkjeflot trakk seg, og at han hadde gjort en god jobb.
Så fikk den samme Byrkjeflot ordet, og sa:
- Jeg har ment i mange år at vi trenger sentrale Ap-folk i ledelsen for LO i Trondheim. Men vi er litt spesielle. Det er nok å nevne Trondheimsmodellen og Trondheimskonferansen. Svein Åge har vokst opp på Trondheimskonferansen. Roar bør få den litt mer under huden. Derimot er det et godt forslag å ta han med i AU.
Enstemmig
Og slik ble det. Da Fellesforbundet skjønte at Aas var sikret plass i AU og han selv understreket at det var den plassen som var viktig, trakk de forslaget om Aas som første nestleder, og kampvotering ble unngått. Det nye AU består dermed av leder John-Peder Denstad, første nestleder og sekretær Svein Åge Samuelsen, andre nestleder Kristin Sæther, kasserer Arnljot Worseth og styremedlem Roar Aas.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.