Alberts blogg
“Talentjakten utelukker ikke fagbrev”
- Detaljer
- Publisert mandag 07. november 2011 01:00
- Skrevet av Albert H. Collett
Som den våkne leser av Arbeideravisa vil ha oppdaget, har vi tatt inn en pressemelding i saken om Petter Stordalens ansettelsesmetoder. Snedig nok fikk vi ikke pressemeldingen fra Clarion Hotel & Congress Trondheim. Dette til tross for at det var direktør Stig Hillestad vi hadde bedt om en kommentar. Nei, avsender var en navngitt tekstforfatter i Bennett Reklamebyrå.
Selvsagt må hvem som helst få lov til å delegere oppgaver. Det sto også presisert at vi gjerne måtte ringe Hillestad hvis vi hadde oppfølgingsspørsmål. Når vi likevel valgte å presentere pressemeldingen slik den kom, var det ikke minst for å illustrere hvordan næringsliv og andre med makt stadig oftere forholder seg til media: Via stedfortredere.
Her i Norge lever vi fremdeles i den rene uskyld på dette området. Prøv å nå en statsråd eller toppsjef i England. Eller nei, ikke gjør det. Glem det. Du har ikke sjangs. Enn så lenge har du det her til lands, men tallet på “informasjonsmedarbeidere” vokser som sopp her også. I ni av tilfeller er de der for å skjerme makta. Hvor tjent demokratiet er med den slags skjerming, er en lang diskusjon.
Så til innholdet i pressemeldingen. Tittelen først. “Talentjakten utelukker ikke fagbrev” er det viktigste Choice/Bennett vil formidle. Tenk det! Enrique Mora og andre kokker og servitører som kan tenke seg å jobbe på nyhotellet kan gå på audition selv om de har fagbrev! Er det ikke flott?
Så får vi vite at målet med audition er å “få frem bredden og potensialet til søkerne”. Veldig bra! Tenk hvor mye bredde og talent man får vist fram på to minutter!
Selvsagt er det også sånn at en audition gir anledning til å vise fram “dynamisk kroppsspråk”, slik stillingsannonsen etterlyser. Fellesforbundet må jo også skjønne at slike egenskaper kommer dårlig fram i fagbrev. Og hva er vel en svindyktig kokk med fagbrev uten dynamisk kroppsspråk? Ikke stort, det skjønner de fleste.
Det må også være betryggende for Fellesforbundet å få vite at de “tar feil når de hevder at vi rekrutterer kun etter utseende.” Det nytter altså ikke å stille på audition med kokkehatt eller servitørmine hvis du bare er vakker.
Så var det punktet om engelske jobbtitler. Hvorfor heter det room stylist, chef og waiter? “Vi blir et kongresshotell som skal operere i et internasjonalt marked, og da er det viktig med et språk alle gjester forstår”, svarer Choice/Bennett.
Nettopp. Stillingsannonsen for kokker, servitører og renholdere må altså stå på engelsk fordi mange av gjestene ikke forstår norsk.
Så får det heller være med de potensielle gjestene som ikke forstår engelsk. Her viser for så vidt Choice/Bennett storsinn. Noen smuler kan de alltids la falle fra de rikes bord. En franskmann eller godt voksen nordmann kan de gjerne avse til Rica og Britannia. Dette bør også Fellesforbundet applaudere, av hensyn til norsktalende medlemmer på konkurrerende hoteller. I det hele tatt: All honnør til Choice/Bennett.
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.