Kvinner etterlyses
- Detaljer
- Publisert tirsdag 13. september 2011 10:09
- Skrevet av Anita Utseth
Det er få kvinner blant mange menn i energibransjen. I oljeindustrien samlet er kvinneandelen om lag 20 prosent. Hos kraftselskapene er kvinneandelen enda lavere. Som kvinne sysselsatt i energisektoren føler jeg meg privilegert. Jeg får arbeide med så mange artige og flinke menn, og jeg jobber i verdens mest spennende industri. Allikevel, det hadde vært bra med flere kvinnelige kolleger.
For fire år siden lagde Olje- og energidepartementet en rapport om kvinners representasjon og innflytelse i energisektoren. Rapporten var et samarbeid mellom Olje- og energidepartmentet, Norsk Industri, Oljeindustriens landsforening og energibedriftenes landsforening og utarbeidet av Norut samfunnsforsking. Konklusjonen fra 2006 var at sektoren hadde 15 % kvinnelige ledere og et fåtall av bedriftene hadde etablert en praksis for å få jevnere fordeling mellom kvinner og menn i ledende stillinger innen energisektoren. En femtedel av bedriftene hadde konkrete mål for likestilling og en tilsvarende andel hadde på det tidspunktet satt i gang eller gjennomført tiltak for å øke kvinneandelen.
Hvordan er situasjonen i dag fire år etter Noruts rapport? For å få en pekepinn, hvordan står det så til i de bedrifter og virksomheter som er helt eller delvis statlig eid? Staten har forpliktet seg igjennom en rekke stortingsmeldinger og vedtak i Storting og Regjering til å gå foran som et forbilde. En gjennomgang av ledelsen i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), Enova, Oljedirektoratet, Petroleumstilsynet, Statoil, Statkraft og Statnett viser at Petroleumstilsynet og NVE skiller seg ut med en kvinneandel på henholdsvis 57 og 38 prosent i ledelse. I motsatt ende finnes Statnett og Statkraft, med henholdsvis 14 og 15 % kvinner i ledelsen. For de resterende ligger kvinneandelen i ledelsen noe over 2006-snittet for bransjen. Med andre ord, noen statlige bedrifter har vært flinke, mens andre har et stykke igjen til å nå statens egne mål. Forenklet vurdert, basert på disse statlige bedriftene, kvinneandelen i ledende bedrifter er nok ikke blitt så mye høyere på fire år.
Som sagt energisektoren er en spennende bransje. Gjennom produksjon, foredling og tilførsel av energi bidrar sektoren til å gi mulighet for gode liv, verdiskaping, muligheter til reise og ikke minst muligheter for at flere av verdens fattige får mulighet til et mer verdig liv. Tilgang til energi handler om å legge til rette for menneskelig aktivitet. Vi tar elektrisitet og bensin som selvfølgeligheter i den norske hverdagen. I andre deler av verden er dette slett ingen selvfølge. Og felles, uansett hvor vi er i verden, vi er alle avhengige av at det legges ned en innsats for å produsere, foredle og distribuere energi. Dette er noe som kvinner i alle aldre i større grad bør og må delta i. Til samme tid står energibransjen overfor store utfordringer framover knyttet til å skaffe nok kompetent arbeidskraft. Skal energisektoren lykkes i å møte sine utfordringer, er de avhengig av å rekruttere bredere enn i dag.
Energisektoren må arbeide med å bli mer attraktiv for kvinner slik at flere kvinner skaffer seg relevant kompetanse og velger å arbeide med energispørsmål. Det trengs tiltak både på bedriftsnivå og rettet mot den enkelte. Bedriftsledere må utvikle større bevissthet rundt behovet for å rekruttere både kvinner og menn. Det må legges vekt på å få flere kvinner i sentrale posisjoner i bedriftene. Kvinnelige forbilder kan bidra til at det er lettere å rekruttere unge kvinner. Politisk nivå må holde trykke oppe for å styrke realfagutdanningen. Universitet og høyskoler må ha oppmerksomhet på å rekruttere jenter til tekniske fag.
Og til slutt, flere av alle flinke jenter som nå er i skoleverket må starte og bry seg om energi! Det er grunn til å etterlyse energiinteresserte kvinner. Energi og energitilgang er viktig i utviklingen av samfunnet, og flere kvinner må delta i denne utviklingen.
Anita Utseth, direktør for forretningsstøtte i Det norske oljeselskap, leder i Trondheim Senterparti
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.