Rød tråd av unnlatelsessynder
- Detaljer
- Publisert torsdag 13. juni 2013 08:34
- Skrevet av Wenche Rothaug
Nylig uttalte advokat Oscar Ihlebæk til NRK at den seksuelle lavalder burde være 14 år. I en ideell verden fri for seksuell utnyttelse kunne forslaget ha hatt noe for seg.
Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS) ser tendenser til en mer rå og eksperimentell ungdomsseksualitet. På nettstedet «Klara Klok» finnes f.eks. over 1300 spørsmål om analsex der jenter helt ned til 14 år bl.a. søker råd for å takle kjærester som øver press for å prøve dette. Vil en lavere seksuell lavalder lette presset på disse jentene? Neppe.
Ei jente på 13 skriver til «Klara Klok»: «En gutt i klassen min tar på puppene mine hele tiden og når jeg sier nei, sier han at det ikke er farlig». Vi vet lite om seksuell trakassering blant norsk skoleungdom. Det vi vet, er at opplæringsloven ikke nevner slike krenkelser. Mens arbeidsmiljøloven, myntet på voksne, nevner dem spesifikt. Det innrømmes likevel fra regjeringshold at problemet blant skoleelever er omfattende (NOU, 2012:15). Dette bekreftes av en svensk undersøkelse av 2200 17-åringer, hvor halvparten av jentene og nesten en tredjedel av guttene mente seksuell trakassering var et problem på sin skole.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mener at forebygging av seksuell trakassering og forebygging av voldtekter bør ses under ett, men erkjenner at « det er liten systematikk i det forebyggende arbeidet i skolen» (NOU, 2012:15). Det finnes enkeltprosjekter rundt om i landet. Sortland kommune har kropp og seksualitet som tema allerede i barnehagen, og lærer barna bl.a. hvordan og hvor de skal varsle om fysiske og seksuelle overgrep.
Norsk straffelov må omdefinere voldtekt til seksuell omgang uten samtykke, krever FN og Amnesty. Ungdom har manglende kunnskap om hva voldtekt er, sier Kripos i rapporten "Voldtektssituasjonen 2012". Seksualundervisningen i norsk skole er mangelfull, hevder Røde Kors Ungdom. Dette spørsmålet fra en redd gutt til «Klara Klok», understreker både Kripos og Røde Kors sitt poeng: « Hei! jeg er en gutt på 13 år, og jeg lurer på hvor mange år jeg må sitte i fengsel for å sladre til dere, for jeg er redd! Jeg måtte ta på tissen til naboen. Han sa at jeg måtte ta den i munnen. Det var ekkelt...». Misbruk er aldri et barns ansvar, men takket være deres uvitenhet får overgriperne mer makt og spillerom enn de ellers ville fått. Samtidig vil en lavere aldersgrense kunne bli brukt som et «argument» for å rettferdiggjøre seksuelle ugjerninger mot mindreårige. Det argumentet trenger de ikke.
Jevnt over går det en rød tråd av unnlatelsessynder i våre barns utdanningsløp når det kommer til å forebygge seksuelle krenkelser. Barn lærer tidlig, både hjemme, i barnehage og skole, at det er visse handlinger som ikke er lov, bl.a. fysisk vold og mobbing. Seksuelle krenkelser er ikke i nærheten av å få samme oppmerksomhet. Skolen er pålagt handlingsplaner mot mobbing, men ikke mot seksuelle overgrep. Dette til tross for at 15 % av jentene og 7 % av guttene opplever å bli utsatt for alvorlige seksuelle overgrep før fylte 18 år og at 1/3 av overgrepene begås av jevnaldrende (NOVA, 2007). For fire av ti jenter starter misbruket før fylte 7 år, tallet er noe lavere for gutter.
Det som hindret meg i å si fra til noen da jeg ble misbrukt som barn, var ikke bare en cocktail av skam, skyld, frykt og lojalitet, men også mangel på ord. Overgrepene foregikk taust på siden av min «offisielle» tilværelse, og ble nærmest uvirkelige i all sin ordløshet. Det var ingen steder jeg kunne hente kunnskap om det jeg ble utsatt for, og finne mot til å snakke. I dag er tabuet mindre, men mye er fortsatt ugjort. Ser man på de 3400 henvendelsene på Klara Klok om overgrep, så er mange usikre på om det de har blitt utsatt for faktisk er et overgrep, og mange tror på trusler om f.eks. fengselsstraff dersom de «sladrer».
All vold mot barn er et offentlig anliggende. Derfor bør alle typer krenkelser et barn kan utsettes for være tema fra barnehagen og opp gjennom grunnskolen. Det er ikke logisk å utelukke seksuelle overgrep, det er bare bekvemt. De unge vokser opp i et samfunn med relativt stort fokus på sex og kropp, men vi evner i altfor liten grad å ruste dem til å håndtere skyggesidene ved dette. Vi skylder derfor den oppvoksende slekt å satse på kunnskap og holdninger framfor å senke den seksuelle lavalder.
Wenche Rothaug, hjemmeværende adjunkt
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.