Viktig seier for anstendig arbeidsliv
- Detaljer
- Publisert torsdag 04. april 2013 15:49
- Skrevet av Kristian Tangen
Vi liker å tro at alt er på stell i det norske arbeidslivet. Det er det ikke. De siste årene har det blitt avdekket en rekke tilfeller av uanstendige arbeidsforhold og svært lave lønninger ved norske arbeidsplasser. Innen bransjer som bygg og anlegg, reiseliv, renhold, verftsindustri og transport er det avdekket lønninger helt nede i tre euro i timen. I tillegg har det vært stygge arbeidsulykker og uverdige boforhold, som har vært tilbudt av arbeidsgiver.
Slike overgrep mot arbeidstakere er sosial dumping. Ofte er det arbeidsinnvandrere som har kommet til Norge for å søke jobb og et bedre liv enn de kunne skape i sitt hjemland som blir rammet. I fagbevegelsen mener vi alle arbeidstakere uansett bakgrunn skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Det er et solidarisk krav.
Arbeidsgiverne har ikke akseptert dette. Gjennom flere år har NHO og flere verft ikke godtatt at tariffavtalene til norske verftsarbeidere skal også gjelde for utenlandsk arbeidskraft, såkalt allmenngjøring. De tapte i tingretten og lagmannsretten. Til slutt anket de til høyesterett.
Nylig kom høyesterettsdommen som slår fast at utenlandske arbeidere skal ha rett til lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har, når en tariffavtale er allmenngjort.
Det er en knusende seier for et anstendig arbeidsliv. En av de viktigste i moderne tid. Hele allmenngjøringssystemet sto på spill, et system som skal sikre anstendige lønninger for all arbeidskraft. Dommen var også viktig for å fremme de seriøse bedriftene, og på sikt kunne fjerne en konkurransevriding i arbeidsmarkedet.
Et annet resultat i høyesterett ville åpnet for en underbetaling av utenlandsk arbeidskraft i et omfang vi tidligere ikke har sett i Norge. Opparbeidede rettigheter i tariffavtalene ville ha blitt satt under et massivt press, noe som igjen ville medført en svekkelse av både den norske forhandlingsmodellen og frontfaget.
Arbeidsgivernes frykt om at dette skal drive kostnadene i været er sterkt overdrevet. Arbeidsinnvandringen har vært en berikelse for Norge. En berikelse arbeidsgiverne har kunnet benytte seg av for å holde høy produksjon. Jeg kan ikke se hvordan det å betale alle arbeidstakere likt skal da være et problem.
I det norske arbeidslivet har bruken av utenlandsk arbeidskraft økt betydelig. En rekke tiltak er iverksatt av Regjeringen for å unngå at arbeidslivet skal bli delt i to, i et A og B lag. Et av disse tiltakene er nye regler for å bedre forholdene for de ansatte i vikarbyrå. De ansatte skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår når de er innleid som om de var direkte ansatt hos innleier.
Bærebjelken i samfunnet er en godt utbygd velferdsstat og et velordnet arbeidsliv. Det er dette som gjør at vi topper listene over verdens beste land å bo i.
Skal vi bygge videre på suksessformelen med den norske modellen er vi avhengig av sterke og representative organisasjoner i arbeidslivet, og et fornuftig samspill mellom arbeidslivets organisasjoner og myndighetene.
Da må alle parter bidra. Også arbeidsgiverne.
Kristian Tangen, LO-sekretær
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.