Professor i fagforeningsarbeid
- Detaljer
- Publisert torsdag 07. februar 2013 07:42
- Skrevet av Svein Olav Aarlott

Hvem blir den første professor i fagforeningsarbeid? Min første svigerfar var professor. Da jeg i en alder av 21 år skulle hilse på han, spurte jeg hva han professorerte i. "Oppredning", sa han. Jeg tenkte da på min forklebærende mor, med klesklyper i lomma og tørkle rundt håret, som i alle år hadde vært hjemmeværende med fem unger og en far som var lite hjemme. Hun var virkelig god på oppredning av alle familiens senger. Men professor var hun jo ikke, selv om hun utstrålte myndighet og storhet.
"Oppredning", sa min vordende svigerfar, med et lite smil på lur. Han var riktignok professor i oppredning, men det handlet om vitenskapen om å skille jernet fra malmen. Altså var han geolog – bergarter og stein. Han turnerte rundt i hele verden med sin viten om gruvedrift.
Som tillitsvalgt i fagbevegelsen i flere tiår har det ikke vært tid til omfattende studier på høyskoler og universitet. Noen fag har det blitt, og mye av det har gått i fagbevegelsens regi i samarbeid med læreinstitusjoner.
Det siste tilskuddet til skolering og studier er kommet i gang i Trondheim. I et samarbeid mellom Utdanningsforbundet, Fagforbundet og LO i Trondheim har vi mekka et 30 studiepoengs studium i Fagbevegelsens Historie i samarbeid med Høgskolen i Sør Trøndelag.
Her har jeg lært at alt som skjer har skjedd før, men i en annen drakt. Det er de samme kreftene som er aktører. Det handler om hvem som skal bestemme, fordelingen av de verdier som skapes. I denne kampen forteller historia oss om voldsomme krefter. Om krig, revolusjon, streiker og lockout. Om å nedkjempe trusler. Om å bygge demokrati, samhold, omsorg, solidaritet og velferdsstat. Om sosialisme og demokrati, kommunisme og kapitalisme. Vi har gjort kloke valg, men også dumme valg. Å kunne litt om vår usminka historie gir oss muligheter for å ta riktige valg når vi møter de samme utfordringene som alltid har vært der.
Å delta på et slikt kurs, med samlinger på tre dager sammenhengende, er en frigjørende happening for en tillitsvalgt som den ene dagen må snakke med nedbrutte medlemmer fordi de har blitt mobbet av lederen sin. Den andre dagen delta i lokale lønnsforhandlinger med rådmannen. Den tredje dagen må møte i retten og fjerde dagen høylytt protestere mot rådmannens budsjettfremlegg. Den femte dagen må jeg låse kontordøra og sette meg inn i NOU-meldinga om samhandlingsreformen på 150 sider.
Å stå i alt dette krever en fandenivoldsk stahet, men det er godt å kunne lytte til andre som har studert fenomenene gjennom forskning og teoretisk tilnærming. Mange fagforbund i LO, og i de forbundene utenfor LO som vi har studieopplegg i samarbeid med, har undervisningsanstalter for sine tillitsvalgte. Hva om vi sammen hadde tatt ansvar for å samle alle disse i et modulsystem som kunne tilbys tillitsvalgte i fagbevegelsen?
Fagbevegelsen i Norge er en gigantisk kraft som utfordrer det kapitalistiske systemet. Det handler om hvem som skal disponere de verdiene som skapes. I boka "Ulikhetens pris", (R.Wilkinson), slås det fast at de mest stabile samfunnene, beste tryggheten, minste kriminaliteten, best utbygde offentlige helse og velferdstilbud, der folk lever lengst, barnedødeligheten minst og samfunnene med offentlige skoler og barnehager er de beste samfunnene å bo i. I dag er dette under press. Beskjedent i Norge, men brutalt i mange europeiske land. Stadig større del av de verdiene som produseres disponeres av kapitaleierne. Og de tørster etter stadig mer. De produserer økonomiske kriser på kriser. Derfor er fagbevegelsen den viktigste demokratibyggende krafta i et sivilisert samfunn.
I en av gangene i et av husa i Auschwitz står det skrevet med store bokstaver: "The one who does not learn from history is bound to live through it again". For å slå ring om velferdsstaten må tillitsvalgte i fagbevegelsen bli bevisst sin egen rolle, lære av vår egen historie og våre ukloke valg for å stå rustet til å bekjempe de destruktive kreftene som griper om seg, og som får fler og fler av maktas politikere på sin side, også blant de som vi gjerne ser på som våre egne.
Det blir et nytt kurs i Fagbevegelsens Historie på Høyskolen i Sør Trøndelag i 2014. Følg med! Følg med!
Kanskje får vi en dag den første fagforeningsprofessoren!
Svein Olav Aarlott, leder LO kommune Trondheim
For å skrive kommentar til innlegget må du være registrert og innlogget.